شماره ۱۱۴۷

درمورد بیماری تب‌کریمه (کنگو) چه باید بدانیم؟

دکتر مهدیار سعیدیان - اعصاب و روان

درمورد بیماری تب‌کریمه (کنگو) چه باید بدانیم؟

چهارشنبه 31 خرداد 1396
پزشکی امروز

تب خونروی‌‌دهنده کریمه کنگو چگونه منتقل می‌شود؟

این یک بیماری ویروسی است که نوعی کنه سخت ناقل آن می‌باشد. این ویروس می‌تواند بسیاری از حیوانات اهلی و وحشی را مبتلا کند. انسان نیز در‌صورت تماس با حیوان مبتلا یا کنه آلوده به ویروس ممکن‌است مبتلا شود. تماس با فرد مبتلا نیز می‌تواند موجب بیماری گردد.

آیا بیماری تازه وارد ایران شده‌است؟

این بیماری در ایران اولین‌بار در کتاب گنجینه خوارزم‌شاهی جرجانی در‌حدود سال‌۱۱۱۰ توصیف‌‌گشته و در‌سال‌۱۹۷۰ وجود بیماری در ایران ثابت شد.

این بیماری در حیوانات چه نشانه‌هایی دارد؟

در حیوانات اهلی مانند گاو و گوسفند، بیماری نشانه‌ مشخصی ندارد و بیشتر باعث تب‌می‌شود، بنابراین کارکنان کشتارگاه‌ها و سلاخ‌خانه‌ها به‌احتمال‌زیاد متوجه بیماری دام نخواهند شد.

نشانه‌های بیماری در انسان چیست؟

شیوع بیماری بیشتر در فصل‌گرم سال و همزمان با فصل فعالیت کنه است. نشانه‌های بیماری در انسان عبارتند از: سردرد، تب‌شدید، کمردرد و درد مفاصل و عضلات، دل‌درد، اسهال، استفراغ، قرمزی چشم و سرخی گونه، خونروی (به‌طورمثال به‌صورت نقطه‌های ریز مثل سر‌سوزن یا خونروی‌های وسیع‌تر یا خون‌دماغ) و یرقان.

آیا این ویروس واکسن دارد؟

برای دام‌ها واکسن معتبری برای پیشگیری وجود ندارد و برای  انسان نیز همینطور.

چه درمانی برای این بیماری وجود دارد؟

درمان بیماری در انسان، بیشتر درمان حمایتی برای رفع عوارض و خطرات بیماری است. داروهای ضد‌ویروس برای درمان این بیماری به‌کار گرفته شده و تأثیر مثبتی نیز داشته اما بیماری درمان اختصاصی ندارد.

چه کسانی در‌معرض ابتلا هستند؟

دامداران، کشاورزان، کارگران کشتارگاه‌ها، دامپزشکان و کارکنان بهداشتی و درمانی، بخصوص در بیمارستان.

 ‌آیا با خوردن‌گوشت می‌توان به بیماری مبتلا شد؟

این بیماری از راه خوردن گوشت حیوان ذبح‌شده منتقل نمی‌شود و ویروس در بیرون بدن از‌بین‌می‌رود. بنابراین انسان با خوردن گوشت پخته مبتلا نمی‌شود، مگر اینکه فرد بلافاصله گوشت حیوان تازه ذبح‌شده را خام بخورد. گوشتی که مهر سازمان دامپزشکی دارد را می‌توان بدون نگرانی مصرف‌کرد.

تعداد بازدید : 1384

ثبت نظر

ارسال