درحالیکه این زمان ازسال آبوهوایی مسرتبخش و رویش گیاهان زیبا را با خود به ارمغان میآورد، میلیونها انسان نیز درحال آمادهسازی خود برای نبرد مجدد با مشکلی هستند که هرساله با آن روبهرو میشوند که آنها همان نشانههای حساسیتهای فصلی میباشند: خارشچشم، عطسههای مکرر و آبریزش بینی دائمی.
برای بسیاری از افراد پیدایش کنههای مختص این فصل شاید از اهمیت کمتری نسبت به کشمکش آنها با حساسیتهای فصلی برخوردار باشد که از آن بهنام زکامبهاره یا رینیتآلرژیک نیز یاد میکنند.
اگر این نشانهها در افراد هرساله در یک زمان معین و هفتهها و ماهها بهطول بیانجامد، به احتمال زیاد آنها دچار حساسیتهای فصلی هستند.
خوشبختانه بهرغم اینکه حساسیتهای فصلی تا چهاندازه میتوانند اخلالگر و آزاردهنده باشند، کارهای مختلفی وجود دارد که انجام آنها تأثیرات حساسیت را کاهش میدهد.
دلایل:
هنگامیکه سیستم ایمنی فرد به مادهای که تصور میشود تهدیدی برای بدن است مانند عفونت واکنش نشانمیدهد و برای مبارزهبا آن آنتیبادی تولید میکند، افراد دچار حساسیت میشوند .این مواد را آلرژن یا حساسیتزا مینامند.
بار بعدی که بدن با این آلرژنها مواجه شود، سریعتر عملکرده و آنتیبادیهای بیشتری میسازد؛ هیستامین و واسطههای شیمیایی را در بدن آزاد میکند که منجر به واکنش آلرژیک میشوند.
همین موادشیمیایی هستند که بهطور معمول سبب نشانههایی در بینی، گلو، چشم و دیگر نواحی بدن میگردند.
وقتی ماههایتابستانیفرامیرسند، حساسیتهای خاصی مانند حساسیت به گردهی گلها، گردهی علفها، قارچها و کپکهای روی درختان شروع به مشکلآفرینی بیشتری میکنند. روزهای خشکتر دراین فصل سال به آلرژنها کمک میکند که مدتطولانیتری در هوا باقیبمانند.
حساسیتهای تابستانی از میانههای ماه اردیبهشت شروعشده و اثرات آن شامل خارشچشم، جاری شدن اشکچشم، آبریزش بینی و سینوسهای متورم میباشد. نفسکشیدن توسط بینی نیز میتواند دشوار شود و ممکناست به سرفهکردن شخص نیز بیانجامد.
انجمن آلرژی، آسم و ایمونولوژی آمریکا (ACAAI) گزارشمیدهد که حساسیتها از ششمین دلیل بیماریهای مزمن دراین کشور هستند و طبقنظر آکادمی آلرژی، آسم و ایمونولوژی آمریکا (AAAAI) حدود ۸/۷ درصد از افراد بالای ۱۸سال این کشور دچار زکامبهاره ((Hay Fever میشوند و در سراسر جهان نیز۱۰ تا۳۰ درصد از جمعیت دچار این مشکل میگردند.
رایجترین دلیل شروع این حساسیتها گردهی گیاهان است. گرچه کپکها و علفها نیز میتوانند دلیل آغاز این آلرژیها گردنند، ولی بیشتر افرادیکه دچار این حساسیت میشوند، ازطریق گردههای معلق در هوای گلها که توسط باد پراکنده شده، وارد دستگاهتنفسی و چشم شده یا روی پوستمینشینند.معمولاً هنگامیکه این آلرژنها بهشدت زیاد میشوند شیوهی برخورد و دوری از آنها در حساسیتهای فصلی دیگر مشخص نمیگردد.
طبقنظر محققان، مسألهای که افراد مبتلا به حساسیت از آن اطلاع ندارند این است که میزان بالای گردههایگل همواره بهاینمعنی نیست که آنها دچار حساسیت خواهندشد.
ممکناست میزان گردههای گیاهانی که شخص به آن حساسیت دارد بالا نباشد. نکتهی کلیدی این است که بداند به چهچیزی حساسیت دارد و چگونه نشانههای آن را درمان کند.
در هر زمان از سال انواع مختلفی از گردهها شایع هستند و همینطور از مکانی به مکان دیگر نوع آنها فرق میکنند. برای نمونه بین ماههای دی تا فروردین گردهها معمولاً از درختانی مانند کاج، زبانگنجشک، نارون، غان و سپیدار رها میشوند و طی ماههای تابستانی گردهی گیاهان علفی و در پاییز گردهی علفهای هرز غالب هستند.
افراد توسط مشاوره با پزشک و مراقبتهای اولیه و انجام آزمایشهای حساسیت، میتوانند تعیینکنند که آیا حساسیت، دارند یا خیر. زیرا گاهی افراد سردرگم میشوند که آیا آلرژی دارند یا به
انفلوآنزا یا سرماخوردگی معمولی دچار شدهاند.
وجهتشابه حساسیتها را میتوان در نشانههای آنها جستجو کرد
(عطسهکردن و آبریزش بینی) ولی تفاوت عمدهی آنها در مدت زمان ادامهی این نشانههاست که بهطورمعمول هفتهها و ماهها بهطول میانجامند و بیمار از خارشبینی، گلو و چشم به ستوه میآید.
ثبت نظر