شماره ۹۷۴
دکتر مهدی نوری .F.R.C.P
آویشن ، که به لاتیــن Thymus vulgaris و به زبان انگلیسی Thyme نام دارد، گیاهی از خانوادهی نعناع است، که برای کاربردهای دارویی و نیز اسانسگیری پرورش داده میشود برگهای آویشن بهصورت متقابل و کوچک (درحدود یک سانتیمتر) و بیضی شکل است و گلهای آن بهرنگ سفید و ارغوانی میباشد .
روی کرکهایی که برگهای این گیاه را پوشانیدهاند، کیسههای کوچکی وجود دارد که حاوی اسانس معطّر میباشد، بههمین جهت درزمان گلدادن آویشن درفضای اطراف آن بوی خوشی استشمام میگردد .
مادهی مؤثر آویشن را روغنهای فرّار، فلانوئیدها و تریترینها تشکیل میدهند . از دستهی روغنهای فرارکه حاوی فنل (phenol) میباشد میتوان به تیمول(thymol)، کارواکرول (carvacrol)، لینــالول (linalol)، بورنیــول(borneol)، ژرانیـول (geraneol) اشاره کرد. لوتئولین، تیمونین، اپیژنین و سیر سیلینئول، اسیدکافئیک، اسیدرزمارینیک (Rosmarinic acid) از دستهی فلانوئیدها هستند که در آویشن وجود دارند.
تیمول موجود در آویشن خاصیت ضدقارچی، ضدباکتری و ضدانگلی نشان میدهد . اسانسهای آویشن خاصیت ضدالتهابی دارند و به عنوان ضدسرفه، خلطآور و ضداسپاسم به کار میروند. در بسیاری از کشورهای اروپایی شربتها و قطرههایی را که در آنها، اسانسها و فلانوئیدهای آویشن وجود دارد ، برای درمان برونشیت، سیـاه سرفه و التهاب مجاری تنفسی تجویز میکنند. نتایج بررسیهای متعدد نشان دادهاست که شربت یا قطرههای حاوی اسانس و فلانوئیدهای آویشن از دارونماها و نیز برخی از داروهای شیمیایی ضدسرفه مؤثرتر بودهاست.
باید توجه داشت که تیمول اثر سمی نیز دارد و مسمومیت ناشی از آن بهصورت تهوع، استفراغ، سردرد و دردشکم بروز میکند. تیمول روی عضلهی قلب نیز اثر سمی دارد و ممکناست مصرف مقدار زیاد آن به ایست قلبی ـ تنفسی منجر گردد . اما باید به این نکته توجه داشت که مقدار تیمول موجود در آویشن نمیتواند سلامتی انسان را تهدید کند ، زیرا حتی اگر ۱۰گرم آویشن مصرف شود تنها 0/015گرم تیمول دارد، که همین مقدار تیمول موجود درآویشن خاصیت ضدانگلی (آسکاریس) نشان میدهد ، درحالیکه برای همان خاصیت ضدانگلی به ۱/۵گرم تیمول نیاز است ، که مصرف این مقدار با عوارض مهمی همراه خواهد بود .
درطب سنتی ایران، آویشن را دارای طبیعت گرم دانستهاند و بهعنوان مدر، ضدنفخ، و ضدانگل و ضداسهالهای میکروبی آن را تجویز میکردند. امروزه نیز از سرشاخههای گلدار آویشن برای تسکین سرفه، خلطآور، بهبود سرما خوردگی و آنفلوانزا، بادشکن، ضداسپاسم ، ضدمیکروب و ضدقارچ و ضدانگل درپزشکی و دامپزشکی استفاده میشود .
معمولا1تا2 قاشق چایخوری از سر شاخههای گلدار آویشن را دریک فنجان آب جوش بهمدت 5تا10دقیقه دم کرده و روزی سه فنجان از آن را مینوشند . باتوجه بهوجود قطرهی خوراکی و شربت سینهی آویشن براساس دستور مصرف کارخانهی سازنده و سن بیمار مقدار خوراک تعیین میشود. بهطور معمول برای بزرگسالان و نوجوانان بالاتر از 6 سال 3نوبت در روز و هر بار دو قاشق مرباخوری از شربت و یا هربار20قطرهی آن را تجویز میکنند. از جوشاندهی بیستدر هزار آویشن نیز برای گندزدایی کردن زخمها و التیام آنها استفاده میشود.
منابع:
Rebecca L. Johnson & Steven Foster, Medicinal Herbs,National Geographic,Van den Broucke co. the therapeutic value of thymus species.
ثبت نظر