قارچ و پیشگیریاز پوکی استخوان
(سمیرا جعفری)
ویتامینD درسلامت استخوانها نقش مهمی ایفا میکند و کمبود آن میتواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها مانند پوکیاستخوان و اماس را بالا ببرد.
مهمترین منبع طبیعی این ویتامین، نورخورشـــید است ولی بهدلیل زندگــی آپارتماننشینی اکثر افراد با کمبود ویتامینD مواجه هســـتند. بسیاری از افراد بهخصوص در فصل زمستان بهعلت کاهش تابش نورخورشید دچار کمبود ویتامینD میشوند. قارچی که درمعرض نورآفتاب است یک منبع غنی از ویتامینD است. اگر قارچهای دکمهای دوساعت بدون پوشش در یک بشقاب درمعرض نور آفتاب ظهر تابستان قرارگیرند، ویتامینD موجود درآنها افزایش مییابد، این درحالی است که درفصل زمستان این زمان باید کمی طولانیتر باشد. در اکثر موارد پزشـــکان داروهای مکمل را برای جبران این کمبود توصیه میکنند. قارچ مهمترین منبع ویتامینD است بهطوریکه مصرف سه یا چهارعدد قارچ در روز بهطور متوسط نیاز روزانهی بــدن به ویتامینD را تامین میکند همچنین مصرف قارچ بههمراه لبنیات منبع کلسیم بسیار مناسبی محسوب میشود، قارچخوراکی میزان بالایی از پتاسیم، آهن، مس، فسفر، کلسیم و منگنز دارد کهمیزان آن درکلاهکقارچ بیشتر است.
ویتامینD دربدن ازسرطان و بیماریهای قلبیوعروقی پیشگیری کرده، عملکرد مغز را بهبود بخشیده و با افزایش ترشح انسولین خطر دیابت را کاهش میدهـــد. ویتامینD همچنین از بروز آرتریتروماتوئید و التهاب در بدن جلوگیری مینماید. قارچ برای درمانآسم، فشارخونبالا، افزایش ایمنی بدن، درمان اختلالات عصبی و حفظ سلامت کبد نیز بسیار مفید است.
لازم بهذکر است معمولاً قارچ را باید فقط بهصورت پخته میل کرد. چونکه قارچها آلوده به موادی هستند که فقط در اثر پختن از بین میروند. ولی قارچهایی را که در واحدهای صنعتی تولید میشوند، میتوان بدون هیچ مشکلی پس از تمیز کردن مصرف کرد.
روغن کنجد و کاهش پوکی استخوان
(مطهره رحیمی)
بعداز یائسگی زنان درمعرض کاهش تراکم استخوان قرار دارند و ازطرفی زنانی که مبتلا به دیابت هستند بیشتر درمعرض ابتلا قراردارند. امروزه بررسیهای صورتگرفته حاکی از آن است که روغن کنجد ممکناست به سلامت استخوانها کمککند.
نتایج بررسیهای صورتگرفته نشان داده است که روغن کنجد با جلوگیری از کاهش تراکم استخوان و همچنین کاهش مارکرهای استخوانی مرتبط به پوکیاستخوان باعث کاهش این بیماری می شود. بررسیها بههمین علت مصرف روغنکنجد را برای زنان یائسه بهخصوص بیماران دیابتیک توصیه کردهاست. نتایج بررسیها نشانداده است امگا3 موجود در روغن کنجد ممکناست کلید محافظت استخوانها از استئوپوروز باشد. بنابراین مصرف روغن کنجد برای جلوگیری از پوکیاستخوان و سلامت استخوان توصیه میشود.
بادامزمینی و افزایش رشد استخوان
(پروانه انصاری)
بادامزمینی منبعی غنیاز پروتئین میباشد که حاوی ویتامینهای D,E,B، پتاسیم و نیاسین میباشد. بادام زمینی همچنین سرشار از آهن، روی و منیزیم است به همین دلیل تاثیر مهمی در مبارزه با سرطان دارد. ویتامینهایی که در بادامزمینی وجود دارند همچنین برای سلامت پوست، مو، استخوان و ماهیچه ها مفید است.
ما برای داشتن استخوانهای سالم وقوی نیاز به کلسیم و منیزیم داریم. کلسیم و ویتامینD موجود دربادامزمینی در تقویت استخوانها و دندانها نقش دارد و در درازمدت مانع از پوکیاستخوان میشود.
حدود دو سوم منیزم موجود دربدن در ساختار استخوان وجود دارد که در رشد و ایجاد حالت کشیدگی استخوان موثراست. منیزیم، با متعادلکردن کلسیم به تنظیم اعصاب و کشش ماهیچهها نیز کمک میکند. دربسیاری از سلولهای عصبی منیزیم و کلسیم از ورود سریع یکدیگر جلوگیری میکند. در غیاب منیزیم، کلسیم میتواند آزادانه وارد سلول عصبی شده و آن را بیشازحد فعال نموده و باعث انقباض بیشازحد آنها شود. نتایجبررسیها نشاندادهاند که مصرف رژیمغذایی غنیاز منیزیم با بهبود روند رشد استخوان، کاهش حملات میگرن و آسم، کاهش فشارخون، جلوگیری ازحملات قلبی و خواب نرمال همراه است. تجویز منیزیم به رژیمغذایی فردی که دچار شکستگی استئوپوروتیک استخوانی شدهاست باعث ترمیم سریعتر استخوان میشود.
مصرف یکچهارم فنجان بادامهندی درطول شبانهروز میزان منیزیم مورد نیاز بدن دریک روز را فراهم میکند.
آلوی خشک علیه استئوپوروز
(معصومه محمدقلی)
مصرف روزانه آلوی خشکشده از پوکیاستخوان و شکستگیهای ناشیاز آن جلوگیری میکند. این موضوع یک خبر مهم و بزرگ برای خانمهای یائسه میباشد زیرا این زنان درمعرض کاهش تراکم استخوان و شکستگیهای ناشیاز آن میباشند. کاهش تراکماستخوان و پوکیاستخوان درهر دوجنس مشاهده میشود ولی ارتباط شفاف و واضحی بین کاهش میزان هورمون استروژن و شروع پوکیاستخوان میباشد. براساس بررسیهای صورتگرفته درایالات متحدهیآمریکا بیشاز 8میلیون زن و2میلیون مرد از بیماری پوکیاستخوان رنج میبرند. دریک بررسی که روی زنان یائسه صورتگرفته است یگگروه از سیب خشکشده و گروه دیگر آلوی خشکشده استفاده کردهاند، نتایج حاکیاز این است که گروهی که از آلوی خشک شده استفاده نمودهاند دارای تراکماستخوانی بالاتری بودند.
دریک بررسی دیگر چندین میوهی خشکشده ازجمله خرما و آلبالو مورد بررسی قرارگرفتهاست. نتایج شگفتانگیز نشاندادند که آلوی خشکشده جزو منابعطبیعی و مفید برای افراد میانسال میباشد که سلامت استخوانهای آنها را تضمین میکند.
ما برآنیم که هرگز منتظر تشخیص پوکیاستخوان و وقوع شکستگی ناشیاز آن نباشیم قبل از بروز این موارد بهدنبال عملکردهای مفید و موثر باشیم بهطورمثال مصرف 2 الی3 وعده آلوی خشکشده و افزایش مصرف آن به 6 الی10عدد روزانه بهپیشگیری از پوکیاستخوان کمک میکند.
گردو وپیشگیری از پوکیاستخوان
(معصومه محمدقلی)
دراطراف ما موادغذایی وجود دارند که میتوانند درسلامت استخوان موثر باشند بدون اینکه عوارض جانبی داشته باشند. این موضوع خود تاکیدی براهمیت بیشتر پیشگیری در مقایسه با درمان است. نتایج بررسیهای جدید نشاندادهاست که گردو بهعلت دارا بودن چربیمفید و نداشتن چربیبد ممکناست درسلامت استخوان مفید باشد که ازجمله بیماری که در آن موثر است پوکیاستخوان میباشد. مصرف گردو ممکناست از کاهش تراکماستخوان که بهعلت افزایشسن ایجاد مـیشود جلوگیـری کنـد.
ازطرفی پروتئینهایی که درگردو وجوددارد بهساخت ماهیچه کمک میکنند و این موضــوع با استخـوانهای قــدرتمــند در ارتباط است.
مصــرف نوشابههای گازدار و پوکیاستخوان
(مریم خوشبین)
باتوجه به بررسیهای صورتگرفته مصرف نوشابههای گازدار در ارتباط مسقیم باکاهش تراکماستخوان میباشد باتوجه بهبررسی که روی 2500 نفر صورتگرفته است افرادی که از نوشابــههای کولا (مشــکی) مصرف میکنند دارای کاهش تراکماستخوانی خصوصاً درناحیهی استخوان لگن میباشند. مصرف نوشابههای کولا (مشکی) در هردوجنس باعث کاهش تراکماستخوان میشود ولی کاهش تراکماستخوان دراستخوان لگن برای خانمها از شیوع بیشتری برخوردار است. مصرف 6 وعده نوشیدنیهای کربنات دار در مردان و 5 وعده درخانمها گزارش شده است که متأسفانه بیشاز 50درصد این نوشیدنیها از نوع کولا (مشکی)بودهاست که دارای عوارض بالا برای سلامت استخوانها میباشند. یکیاز مهمترین مکانیسمهای این نوشیدنیها این است که دارای فسفریک اسید بوده بنابراین ممکناست باعث برداشت کلسیم استخوانها شوند. از طرفی نتایج بررسیها نشانداده است افرادی که کولا به مقدار فراوان مصرف میکنند مصرف شیر پائینی دارند.
ثبت نظر