مطابق با بررسیهای اخیر صورتگرفته، شواهد لازم جهت تأیید هرگونه اثرهای سازگار پروبیوتیکها بر موجودات زندهی ریزرودهی افراد سالم وجود ندارد.سازمان بهداشت جهانی، پروبیوتیکها را بهعنوان میکروارگانیسمهای زندهای که درصورت بهکارگیری مقادیر صحیح آنها، برای میزبان خود منافعی را فراهم میسازند، تعریف میکند. با اینحال، شواهد مربوط به اثرهای آنها بر باکتریهایی که در رودههای بزرگسالان سالم زیستمیکنند، همچنان مبهم است.
محققان مرکز تحقیقات متابولیک پایهی Novo Nordisk Foundation Center در دانشگاه کپنهاگ، با بررسی اثر محصولات پروبیوتیک برموجودات زندهی ریز مدفوع در بزرگسالان سالم با ۷ آزمایش تصادفی کنترلشده (RCT ها) پرداختند و معتقدند که بهرغم اینکه محصولات پروبیوتیک بهصورت گستردهای توسط عموم جمعیت مصرف میشوند، هیچگونه شواهد قانعکنندهای برای تأثیرات سازگار پروبیوتیکهای بررسیشده بر ترکیب موجودات زندهی ریز مدفوع در بزرگسالان سالم وجود ندارد. بررسی شواهد تجربی این امکان را میدهد که شواهد را کنار یکدیگر گذاشته و با استفاده از روشهای نظاممند و صریحی که بالاترین سطح شواهد را تضمینمیکنند، به ارتباط میان محصولات پروبیوتیک و ترکیب موجودات زندهی ریز مدفوع در افراد سالم نگاهی انداخته شود.
تحقیقات به بررسی RCTها برای اثرهای گزارششدهی پروبیوتیکها بر ساختار کلی موجودات زندهی ریز مدفوع افراد سالم، ازجمله تعداد گونههای حاضر و یکنواختی پراکندگی (پراکندگی گونهها در جمعیتها) پرداخته و بررسیکردند که آیا بهواسطهی این مداخله، گروههای پروبیوتیک شرکتکنندگان این پژوهش نسبت به گروههای دریافت کنندهی دارونما، شاهد تغییرات متفاوتی در باکتریهای زیست کننده در رودهی آنها بودند یا خیر.
ازمیان۷ RCT اصلی گنجانده شده دراین پژوهش، در ترکیب گونههای باکتریایی موجودات زندهی ریز مدفوع در افراد مصرف کنندهی پروبیوتیک نسبتبه آنهاییکه [پروبیوتیک] مصرف نمیکردند، تنها ۱مورد شاهد تغییرات بسیار بیشتری بود.
بررسیهای پیشین نشاندهندهی تأثیر نامتوازن اختلالهای متداولی نظیر چاقی، دیابت یا سرطان رودهیبزرگ بر موجودات زندهی ریز مدفوع بودهاست و تأثیرهای درمانی پروبیوتیکها در بسیاریاز بیماریها موردارزیابی قرارگرفتهاند. بااینحال، درحالیکه شواهد مربوط به کارآیی آنها در اختلالهای متابولیک و معدهای و رودهای را میتوان برای نمونه دربرابر شاخص جرم بدن، مقاومت به انسولین یا شدت نشانههای معدهای و رودهای اندازهگیریکرد، اندازهگیری تأثیر پروبیوتیکها در افراد سالم دشوارتر است. همچنین، اجماع بینالمللی درخصوص تعریف جامعهی میکروبی سالم یا معمول مدفوع حاصل نشدهاست.
محققان دریافتند که اندازهی کوچک نمونه، نوسان در حساسیت به پروبیوتیکها بین تکتک افراد شرکتکننده، استفاده از انواع مختلف پروبیوتیک خواه بهصورت جداگانه یا خواه در ترکیب و بهصورت متغیر میان رژیمهای افراد گنجاندهشده در گروههای تحقیقاتی مختلف، ممکناست تأثیر واقعی جذب پروبیوتیک را پنهان ساخته باشد.
درحالی که ازبررسیهای پیشین شواهدی موجود است که مداخلههای پروبیوتیک ممکن است به نفع افراد مبتلا به عدم توازن موجودات زندهی ریز روده باشند، شواهد چندانی درخصوص تأثیر آنها بر افراد سالم موجود نیست. جهت بررسی پتانسیل پروبیوتیکها در کمک به پیشگیری از بیماری در افراد سالم، آزمایشهای بالینی بسیار گستردهتر و با طراحی دقیق و اجرای دقیق، بسیار ضرورت دارند. این آزمایشها باید شامل دز و ترکیب ایدهآل پروبیوتیکهای شناختهشده و تازه طراحیشده در ترکیب با توصیهی رژیمی تعیین شده، طولمدت بهینهی آزمایش و پایش مرتبط وضعیت سلامت میزبان باشند.
ثبت نظر