کارشناس ارشد ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی و عضو کارگروه ایمپلنت مغزی این ستاد، فعالیت در حوزه ساخت ابزارهای تحریک غیرتهاجمی مغز را اقدامی نویدبخش برای افزایش کیفیت زندگی بیماران و مطالعه مغز دانست.
به گزارش هفته نامه پزشکی امروز به نقل از ایسنا
، دکتر محمد حسین مقامی گفت: برگزاری چالش طراحی و ساخت یک سیستم تحریک غیرتهاجمی نواحی عمیق مغز به صورت دقیق و قابل کنترل، بعنوان اولین فعالیت ستاد در حوزه برگزاری این گونه چالشها است که با توجه به منابع نیروی انسانی، مراکز تخصصی، مراکز فناوری و زیرساختهای مناسب موجود در کشور هدفگذاری شده است.
وی افزود: مطالعات انجامشده در سالهای اخیر، تحریک سلولهای عصبی مغز با روشهای مختلف غیرتهاجمی شامل تحریک الکتریکی، الکترومغناطیسی، نوری و فراصوتی را به عنوان راه حلهایی با ارزش برای بهبود اختلالات حرکتی ناشی از سکته، اعتیاد، میگرن، افسردگی، وزوز گوش، دردهای مزمن و سایر موارد مشابه پیشنهاد کرده است.
به گفته وی با توجه به هزینه مناسب، امکان دسترسی به ایمنی قابل قبول این روشها و از همه مهمتر امکان پیادهسازی مدارهای مرتبط با توجه به ظرفیتها و پتانسیلهای فنی و مهندسی داخل کشور میتوان به ساخت دستگاههایی برای تحریک غیرتهاجمی و عمقی مغز مبادرت ورزید.
کارشناس ارشد ستاد توسعه علوم شناختی گفت: شرکتهای دانشبنیان، اساتید و پژوهشگران دانشگاهها، مخترعان و گروههای دانشجویی در این چالش که از ۱۵ مهر ۹۸ آغاز شده، طرحهای خود را ارائه کردهاند و پس از بررسی طرحها در کمیته داوران، طرحهای منتخب مجوز ورود به مراحل بعد را دریافت کردند.
به گفته وی در این میان ، ۲۳ طرح در مدالیتههای مختلف از شرکتها و دانشگاههایی از شهرهای تهران، تبریز، مشهد، اصفهان، اهواز، بیرجند و قزوین در مراحل بعد با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت.
وی می افزاید: این چالش در دو مرحله ادامه پیدا میکند و در مرحله اول، پیشنهاد دهندگان پروپوزالهای برگزیده شده توسط کمیته داوران، حداکثر تا تاریخ ۱۵ دی ۹۸ فرصت خواهند داشت مستندات و شبیهسازی رایانهای ایده خود را مطابق با قواعد ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی آماده و جهت ارزیابی ارائه کنند.
مقامی گفت: در پایان این مرحله و پس از داوری تخصصی، به ۵ تیم برتر در مدالیته الکتریکی که با شایستگی بیشتر از سایر طرحها نتایج خود را به همراه پیشنهاد پیادهسازی فیزیکی طرح مدنظر ارائه و از آن دفاع کرده باشند، مجوز ورود به مرحله دوم داده خواهد شد تا با استفاده از حمایت مالی ستاد برای پیادهسازی عملی ایده خود و دریافت جایزه نقدی ویژه به رقابت بپردازند.
این کارشناس ارشد ستاد علوم شناختی یادآورشد: در مرحله دوم که مربوط به ساخت دستگاه در مدالیته الکتریکی و آزمایش آن اختصاص دارد، برگزیدگان داوری تخصصی مرحله اول، چهار ماه فرصت خواهند داشت (حداکثر تا تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۹۹) تا ضمن تکمیل مستندات فنی و اقتصادی طرح خود، یک "نمونه آزمایشگاهی" برای پیادهسازی ایده پیشنهادی خود ارائه کنند.
مقامی اضافه کرد: همچنین به سه تیم برتر در سایر مدالیتهها (الکترومغناطیسی، فراصوت، نوری، یا …) که با شایستگی بیشتر از سایر طرحها نتایج شبیهسازی رایانهای خود در مرحله اول را ارائه و از آن دفاع کرده باشند، جایزه نقدی اعطا خواهد شد.
به گفته وی با مطالعه و بررسی سیستمهای موجود و مدالیتههای مختلف تحریک مغز، ایده مدنظر باید قابلیت رقابت در مشخصات فنی در زیرشاخه مربوطه را داشته باشد، بطوری که میدان الکتریکی، میدان مغناطیسی/الکترومغناطیسی، سیگنالهای فراصوت و یا هر کمیت دیگری که قابلیت ایجاد تحریک در مغز داشته باشد باید بتوانند در نقطه مورد نظر در عمق مغز، به صورت متمرکز و با شدت معلوم ایجاد تحریک کرده و در مابقی نواحی مغز از آستانه ایجاد تحریک کمتر باشد و نباید هیچ آسیب خاصی برای بافت مغز ایجاد کنند.
انتهای پیام
ثبت نظر