شماره ۱۰۰۵

به یاد سه استاد

دکتر فتاح فرخی- جراح

دوره‌ی‌ دانشجویی سال چهارم پزشکی دانشگاه تهران(47ـ46) یکی‌از سالهای فراموش نشدنی دوران دانشجویی ما بود وخاطرات شیرین آن، همواره در خاطره‌ها ماندگار شد زیرا سه حادثه‌ی علمی ـ اجتماعی در سطح ملی و بین‌المللی اتفاق افتاد.
اتفاق اول: بزرگترین تحول علمی پزشکی آن سال، اولین عمل جراحی پیوند قلب توسط پروفسور کریستیان بارنارد دربیمارستان گروته شور، شهر CapeTown در آفریقای‌جنوبی اتفاق افتاد. بیمار یک دندانپزشک به‌نام لوئی واشکانسکــی بود. ایـن عمل‌جراحی سرآغاز عصر جدیدی در عمل‌جـراحی قلـب در‌سراسر جهان شد.
اتفاق دوم: فوت مرحوم غلامرضا تختی، قهرمان محبوب ملی کشور بود که موجب تأسف‌و‌تأثر عمیق جامعه‌ی دانشگاهی آن زمان و ملت شریف ایران گردید. خدایش بیامرزاد.
اتفاق سوم: کشته‌شدن ارنستو چه‌گوارا انقلابی معروف آمریکای لاتین که یکی‌از اسطوره‌های جناح چپ دانشجویی آن زمان بود.
و اما اصل مطلب: درکنگره‌ی‌ جامعه‌ی جراحان سراسر کشور که از تاریخ ۹۳/۲/۲۰ تا ۹۳/۲/۲۴ برگزار گردید با دوستان قدیمی گپ وگفتی داشتیم و به‌همراه دوست عزیز وگرانمایه‌ام دکتر کاظم‌معتبر که از همکاران قدیم دانشگاه تهران بود ذکرخیری از دوستان و همکاران قدیم ازجمله آقای دکتر ولایتی نمودیم و ایشان از بنده خواستند چند‌کلمه‌یی در منقبت سه استاد بخش داخلی بنویسم بنده هم امتثال امر نمودم.
از آنجایی که کلیه‌ی اساتید از نوابغ زمان خود بودند ولی سه استادی که درخصوص ایشان مطالبی را بیان می‌نمایم، از‌نظر سجایای اخلاقی، خصال‌نیکو و پسندیده، آموزشی و رفتاری نمونه‌ی برجسته‌ی استادان و معلمان ما بودند که قلم قاصر از وصف آن عزیزان است ولی به‌حکم وظیفه و قدردانی از اساتید به اختصار مطالبی به عرض خوانندگان محترم جامعه‌ی پزشکی می‌رساند.
1ـ استاد دکتر هادوی: ایشان عالم واقعی علوم داخلی و یک هاریسون ناطق بودند. یکی‌از خصوصیات آن استاد فرزانه این بود که پای ثابت Morning Report و کنفرانس‌های متعدد و متنوع بیمارستان 1000‌تختخوابی آن‌زمان و مجتمع بیمارستان امام‌خمینی (ره) فعلی بود. استاد‌هادوی یک‌Reference تمام بخشهای داخلی روماتولوژی‌، نورولوژی... بود.
درآن زمان امتحانات کتبی و سوالات تشریحی بود. سوالات امتحانی را هر‌سه بزرگوار طرح می‌نمودند. سوالات بسیار جدی و تاحدی سخت بود، یک سوال درمان آمیبیاز روده‌ها و کبد بود داروهای متعدد از کپسول تتراسایکلین، قرص آنترویوفورم، آمپول‌emetin.... ولی داروهای درمان آمیبیاز کبدی بــــا درمـان نــوع روده با هم تفاوت داشت.
از قضا درهمان سال داروی Flagyl (مترونیدازول) در فرانسه کشف و به بازار دارویی جهان عرضه‌شد و داروی‌Choice درمان آمیبیاز معرفی گردید. اوراق تصحیح شده امتحان داخلی سرکلاس را آوردند، از استاد سوال شد در‌بین 200‌ دانشجو چند‌نمره 20 داریم؟ فرمودند 20‌ نداریم. ضمن سوالات بنده را صدا زدند فرمودند یک نمره‌ی 19 داریم متعلق به فرخی است. این خبر مرا بسیار شاد و مسرور نمود. آن روز یکی‌از روزهای غرورآفرین عمرم بود گرفتن نمره‌ی 19 از داخلی آن‌زمان شاهکار بود.
2ـ استاد علی وکیلی: رضوان‌اله‌علیه، استاد داخلی تحصیل‌کرده‌ی فرانسه بسیار خوش‌اخلاق و خوش‌تیپ بودند. بخش داخلی قلب را تدریس می‌فرمودند. هنوز صدای نازنین ایشان در گوشهایم طنین‌انداز است. درحین درس می‌فرمودند آنژین دوپواترین= تری‌نیترین دو خط بکشید زیرش.
درخصــوص بیــــماری S.B.E)Osler) ضمن توصیف و تشریح بیماری می‌فرمودند درهرحال در‌جریان بیماری Osler یک روزی هماتوری دارد 2‌خط بکشید زیرش، منظور استاد همان ‌focal. glomerulonephritis است.
3ـ استاد اردوبادی: استاد اردوبادی بیماریهای معده و روده را تدریس می‌فرمودند. اولسرهای معده و روده خصوصاً اولسر peptic استاد اردوبادی درخصوص ناراحتی‌های اولسرپپتیک درآمریکا علت عمده‌ی فراوانی این بیماری را زائیده‌ی تمدن صنعتـی، شهرنشینی، استرس و ترشح زیاد اسید می‌دانستند.
دکتر اردوبادی دستیار پروفسور هاریسون معروف بودند وکتاب هاریسون را در دانشکده‌های پزشکی آن زمان به اساتید و دانشجویان معرفی نمودند.
آن زمان برای معالجه‌ی اولسرپپتیک و زخم‌های گوارشی، داروهای مختلف، آنتی‌اسیدها مانند Maalox AMphogel اشتهار داشت و یک رژیم‌درمانی به‌نام Sippy Regimen معمول گردید. هر3ساعت cc‌30 شربت آنتی‌اسید و در فاصله‌ی بیمار بیسکویت می‌خورد عیب رژیم فوق آن بود که بیماران چاق می‌شدند و در همان سال هم قرص (cimetidin(Tagamet در انگلستان کشف‌شد و روانه‌ی بازار دارویی جهان شد و تحت‌عنوان drug of choice داروی استاندارد در درمان اولسرهای پپتیک شد در سالهای اخیر داروهای جدید وارد بازار شد.
استاد اردوبادی به‌علت کسالت فرزندش به آمریکا مهاجرت نمود.
در پایان برای اساتید بزرگوارم، معلمان اخلاق از پیشگاه خداوند متعال، غفران رحمت واسعه‌ی الهی و علو درجات خواهانم و برای بازماندگان آن عزیزان سفر‌کرده صبر و سلامتی آرزو می‌نمایم.

 

تعداد بازدید : 1495

ثبت نظر

ارسال