روانپزشکی دچار بحران و آشفتگی هویت است
1398/07/23
دبیر علمی همایش روان‌پزشکان ایران، گفت: روانپزشکی در روایت کلان دچار بحران و آشفتگی هویت در سطح جهانی است.
روانپزشکی دچار بحران و آشفتگی هویت است

به گزارش هفته نامه پزشکی امروز به نقل از مهر 

 

به گزارش خبرگزاری مهر، امیرحسین جلالی ندوشان، روز سه شنبه در افتتاحیه سی‌وششمین همایش سالیانه انجمن علمی روانپزشکان ایران در بیمارستان میلاد، افزود: اگر ما هر دوره‌ای از همایش را نسبت به دوره‌های پیشین، متمایزتر و رو به رشد برگزار نکنیم، قطعاً کوتاهی کرده‌ایم. به همین دلیل تلاش کرده‌ایم که این برنامه بسیار متفاوت‌تر از همایش قبل برگزار شود.

وی به برنامه‌های تخصصی این دوره اشاره کرد و گفت: در این دوره کمیته دستیاری خلاق و پر تعداد داشته‌ایم که بار مهمی از فعالیت‌های علمی و ایده‌پردازی همایش را بر عهده گرفته‌اند.

دبیر علمی همایش روانپزشکان ایران، تاکید کرد: همایش امسال عام است و تم معینی برای آن انتخاب نشده اما به دلیل شرایط موجود، نام «روانپزشکی در روزهای بیم و امید» برای این همایش انتخاب شده است.

وی با اشاره به اینکه روانپزشکی بر اساس آنچه که در دنیا وجود دارد در کشور ما نیز آموزش داده می‌شود، اضافه کرد: تلاش بر این است که آموزش‌ها به‌روزتر باشند و بخش‌ها را حتی‌الامکان توسعه دهیم و حرفی برای گفتن داشته باشیم.

جلالی ندوشان با بیان این مطلب که جامعه ما خودش یک پروژه بزرگ تحقیقاتی است، اضافه کرد: اما با این وجود موقع اثربخشی و گفتگو با جامعه ما تأثیر قابل توجهی نداشتیم و به‌ جز درمان در درون مطب‌ها اثری در بحران‌های اجتماعی از خود برجای نگذاشته‌ایم. در واقع هنوز بحران روانپزشکی به رسمیت شناخته نشده و درگیر آن نیستیم.

وی با اشاره به اینکه روانپزشکی به مثابه تفکر بین علوم انسانی و علوم طبیعی است، اضافه کرد: روانپزشکی حوزه‌ای است که نمی‌توان عکس مکانیک، لیزر، نانو و ارتوپدی در آن استفاده کرد بلکه باید حاصل مشاهده و اندیشه و واکاوی باشد و در واقع خلاقیت و جرات اندیشیدن در این حوزه بسیار مؤثر است و نمی‌توان از دل چند شعر و ضرب‌المثل فارسی، تئوری امروزین روانپزشکی استخراج کنیم بلکه بستریابی علم روانپزشکی در این مملکت باید بر اساس بنیان‌های اجتماعی، تاریخی و فرهنگی باشد. در واقع ما در خصوص روانپزشکی همه چیز می‌گوییم و همه کار می‌کنیم اما در حقیقت هیچ چیز نگفته‌ایم.

دبیر علمی همایش روانپزشکان ایران به توصیه‌ای که چندی قبل به رسانه‌ها کرده بود اشاره کرد و گفت: در ابتدای همایش به رسانه‌ها گفتیم روانپزشکی می‌تواند برای تنگناهای اجتماعی و مسائل جامعه، راه‌حل داشته باشد اما این به آن معنی نیست که کلید جادوی گره‌گشایی از در بسته آسیب‌های اجتماعی در جیب روان‌پزشکان است بلکه به این معنی است که روانپزشکان در کنار علوم دیگر می‌توانند حضور داشته باشند و در طراحی مسائل یک‌بعدی به آنها نگاه نشود.

وی اضافه کرد: به نظر می‌رسد فضا آماده است و گوش شنیدن مهیاتر از زمان‌ها پیش برای شنیدن حرف روانپزشکی موجود در کشور مهیا است. در واقع توپ در زمین روانپزشکان است اما کار در فضای بین رشته‌ای، به زبان بین رشته‌ای، به اخلاق بین رشته‌ای و به ساخت نهادهای بین رشته‌ای نیازمند است و نمی‌شود با تکبر و با تکیه بر زبانی که فقط برای روانپزشکان قابل درک باشد، مسائل را بیان کرد.

جلالی ندوشان با اشاره به اینکه روانپزشکی در روایت کلان دچار بحران و آشفتگی هویت در سطح جهانی است، خاطرنشان کرد: با قوت گرفتن علوم اعصاب در دنیا، بیم آن می‌رود که روانپزشکی مجدداً در نورولوژی ادغام شود؛ اتفاقی که پیش از این نیز رخ داده بود اما توانست راه استقلال خود را پیش بگیرد و حرکت کند.

وی اضافه کرد: ما در سال‌های اخیر درباره بسیاری پدیده‌های رایج در فضای علمی، حرفه‌ای و اجتماعی، کار را پیش برده‌ایم اما با این‌حال سمینار، همایش و پایان‌نامه‌های دانشگاهی کمتر در خصوص آن رخ داده است.

دبیر علمی همایش روانپزشکان ایران اظهار کرد: ما به عنوان روانپزشک ایرانی با هموطن خویش می‌نشینیم و در تماس و تعامل هستیم و اگر روان‌شناس ایرانی می‌خواهد از روح زمانه‌اش عقب و جدا افتاده نباشد، باید تغییراتی در خود ایجاد کند و بر جامعه‌شناسی و روان‌شناسی اجتماعی و شدت تغییرات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تأکید کند.

جلالی ندوشان یادآور شد: در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که روانپزشکی باید علاوه بر مغز و ذهن به ساختارهای اجتماعی که مجموعه سلامت و بیماری را امکان‌پذیر می‌کند نیز توجه کند، زیرا روانپزشکی در این معنای اخیر به انسان و ذات آزاد و خود تعیین‌ بخشَش وفادار است و تلاش می‌کند تا از دل ملایمات و دشواری‌های اجتماعی، سوژه انسانی و آزادی‌اش را حفظ کند.

کد خبر 4747677
حبیب احسنی پور
آلودگی هوا چه آسیب‌هایی به مغز می‌رساند ؟
آلودگی هوا چه آسیب‌هایی به مغز می‌رساند ؟

در سال 2020، نشریه Lancet آلودگی هوا را به عنوان یکی از عوامل اصلیِ ابتلا به زوال عقل به رسمیت شناخت.

مطالب بیشتر
مردانگی سمی چیست ؟
مردانگی سمی چیست ؟

طبق ارزش‌های سنتی در تعریف مردانگی سمی، هر مردی که به اندازه کافی این ویژگی‌ها را از خود نشان نمی‌دهد، به‌عنوان «مرد واقعی» شناخته نمی‌شود.

مطالب بیشتر
باورهای نادرست درمورد قاعدگی
باورهای نادرست درمورد قاعدگی

حدود نیمی از جمعیت جهان را بانوان تشکیل داده‌اند و به این معنا که همین تعداد چرخۀ قاعدگی را درحال تجربه هستند ، پشت‌سر گذاشته و یا در پیش خواهند داشت . با این حال باورهای نادرست و افسانه‌وار در مورد این فرآیند بیولوژیکی هنوز فراوان است.

مطالب بیشتر
احتمال خطر آسیب به عصب بینایی توسط اوزمپیک
احتمال خطر آسیب به عصب بینایی توسط اوزمپیک

این مطالعه بر روی یک گروه کوچک‌تر و خاص‌تر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم متمرکز بود و نشان داد که خطر ابتلا به NAION برای افرادی که اوزمپیک استفاده می‌کنند دو برابر می‌گردد.

مطالب بیشتر
نوشیدنی‌های قندی ، دیابت و بیماری‌های قلبی
نوشیدنی‌های قندی ، دیابت و بیماری‌های قلبی

مصرف این نوشیدنی‌ها مسیر دچارشدن به دیابت نوع دوم ، بیماری‌های قلبی-عروقی (CVD) را هموار نموده و به افزایش وزن کمک می‌کند.

مطالب بیشتر
احتمال انتشار نوروویروس از راه لباس و پارچه
احتمال انتشار نوروویروس از راه لباس و پارچه

محققان معتقدند که برای جلوگیری از انتشار، لباس‌های خود را با حرارت بالا شسته و خشک نمایید.

مطالب بیشتر
صدای غذا چیست ؟ چگونه متوقف می‌شود ؟
صدای غذا چیست ؟ چگونه متوقف می‌شود ؟

« صدای غذا » مفهوم جدیدی نیست، اما در کنار افزایش استفاده از داروهای کاهش وزن آگونیست GLP-1 مانند Ozempic و Wegovy، که طبق گزارش‌ها به کاهش افکار مزاحم در مورد غذا کمک می‌کنند، مورد توجه قرار گرفته است. بر اساس آمار ارائه شده توسط کارشناسان برخی از افراد 80 تا 90 درصد از روز را با فکر به غذا می‌گذرانند.

مطالب بیشتر
میکروپلاستیک‌های موجود در چای‌ کیسه‌ای تهدیدکنندۀ سلامتی
میکروپلاستیک‌های موجود در چای‌ کیسه‌ای تهدیدکنندۀ سلامتی

میکروپلاستیک‌های موجود در چای کیسه‌ای با آزاد نمودن میلیاردها ذره در بدن ، خطر ابتلا به سرطان و ناباروری را افزایش می‌دهند .

مطالب بیشتر
نتیجه یک پژوهش‌ : رژیم غذایی فَستینگ ، ممکن است سبب کاهش رشد موها گردد.
نتیجه یک پژوهش‌ : رژیم غذایی فَستینگ ، ممکن است سبب کاهش رشد موها گردد.

حال به تازه‌گی مطالعه جدیدی در مجله Cell منتشر شده است و گزارش می‌دهد که ررژیم فستینگ ممکن است منجر به کاهش رشد مو گردد.

مطالب بیشتر
به یاد پزشکان شریفی که در میان ما نیستند . . .
به یاد پزشکان شریفی که در میان ما نیستند . . .

نسلی با اخلاق که شاید دیگر تکرار نشوند . . .

مطالب بیشتر