اقدام محققان دانشگاهی برای تولید پروتئین‌های ضد میکروبی
1398/10/01
مدیر گروه آموزشی میکروب‌شناسی و ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از اجرای پروژه تحقیقاتی در زمینه‌ ساخت آنتی‌بیوتیک‌های پروتئینی که یک نیاز جهانی به حساب می‌آید، در این گروه خبر داد.
اقدام محققان دانشگاهی برای تولید پروتئین‌های ضد میکروبی

به گزارش هفته نامه پزشکی امروز به نقل از ایسنا 

 

، دکتر کیارش قزوینی با اعلام این خبر اظهار کرد: با گسترش عفونت‌ها و مصرف بی‌رویه و خارج از اندازه‌ آنتی‌بیوتیک‌های معمول، باکتری‌ها و سایر میکروب‌ها در قبال آنها مقاوم شده و رفته رفته، این داروها به مواد بی‌خاصیتی تبدیل می‌شوند که گاه فقط ارگان‌های سالم بدن را از بین می‌برند و بر میکروب‌ها بی‌اثرند. پیش‌بینی می‌شود که تا حدود ۱۰ سال دیگر، آنتی‌بیوتیک‌های فعلی، هیچ کاربرد و مصرفی نداشته باشند و دیگر نتوانیم از آنها برای از بین‌بردن میکروب‌ها استفاده کنیم.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: ساخت پروتئین‌های ضدمیکروبی جدید، هنوز در هیچ نقطه‌ای از دنیا به مرحله‌ فروش دارو در بازار نرسیده و حتی در پیشرفته‌ترین مراکز دنیا هم در مرحله‌ کارآزمایی حیوانی یا بالینی انسان قرار دارد و هنوز در حال گذراندن این فازهای تحقیقاتی است.

دکتر قزوینی با یادآوری اینکه آنتی‌بیوتیک‌ها از موادی که قارچ‌ها برای از بین‌بردن رقبایشان یعنی باکتری‌ها تولید می‌کردند، ساخته می‌شده‌اند، افزود: جدا از این آنتی‌بیوتیک‌های مصنوعی، بسیاری از سلول‌های انسانی و غیر انسانی، راهکارهای دیگری در مقابله با عفونت‌های باکتریایی داشته‌اند که اکنون مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است.

مدیر گروه آموزشی میکروب‌شناسی و ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: همکاران ما منتظر محققان دیگر کشورها نشدند و تحقیقات وسیعی را در این زمینه آغاز کرده‌اند و موفق شده‌اند پروتئین‌هایی که در سلول‌های انسانی مثل پروتئین‌های بزاق و اشک و دیگر مکانیسم‌های پایه‌ای بدن انسان وجود دارد را بیان و تخلیص کنند که ساخت این پروتئین‌ها محسوب می‌شود.

وی افزود: بعضی دیگر از جانوران مانند خزندگان، برخی ماهی‌ها و حشرات نیز انواعی از این پروتئین‌ها را تولید می‌کنند که در گروه میکروب‌شناسی و ویروس‌شناسی به طور آزمایشگاهی در حال تحقیق بر روی آن هستیم و تعدادی از آنها نیز ساخته شده است.

دکتر قزوینی تأکید کرد: سه سال است که با چند دانشجوی دکتری و با کمک استادان مختلف پنج نمونه از بهترین پروتئین‌ها را با روش‌های جدید بومی‌سازی کرده‌ایم که بسیار ارزان‌تر از نمونه‌های خارجی هم هست و اکنون این نمونه‌ها در مراحل آزمایشگاهی هستند و نتیجه گرفته‌ایم که این‌ها روی طیف گسترده‌ای از باکتری‌ها مؤثرند.

وی در خصوص پروتئین‌های ضدمیکروبی که توسط متخصصین دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال ساخت است، اظهار کرد: در این گروه بخش‌هایی از دانش پروتئین‌های ضدمیکروبی بومی‌سازی شده است و بخش‌هایی هم اختصاصا تولید این گروه است و در حال حاضر قادر هستیم بطور مستقل این پروتئین‌ها را تولید کنیم و دو دارو  مراحل تست آزمایشگاهی و حیوانی را طی کرده و در حال ورود به فاز بالینی است.

مدیر گروه آموزشی میکروب‌شناسی و ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: در نخستین فاز انسانی قرار است این تولیدات را در قالب پماد یا ژل برای درمان زخم پای دیابتی و سپس برای زخم‌های عفونی دیگر استفاده کنیم و سپس به فاز بعدی برویم که برای عفونت‌های گوارشی از فرم‌های خوراکی و تزریقی استفاده خواهیم کرد.

وی گفت: از آنجا که فرم‌های مالیدنی و موضعی، تعامل کمتری با بدن دارند، شکل مناسبی برای تست‌های بالینی است و بر اساس نتایج این فرم‌های پروتئین‌های ضدمیکروبی، تصمیم به تولید سایر شکل‌های دارویی می‌گیریم.

انتهای پیام

آلودگی هوا چه آسیب‌هایی به مغز می‌رساند ؟
آلودگی هوا چه آسیب‌هایی به مغز می‌رساند ؟

در سال 2020، نشریه Lancet آلودگی هوا را به عنوان یکی از عوامل اصلیِ ابتلا به زوال عقل به رسمیت شناخت.

مطالب بیشتر
مردانگی سمی چیست ؟
مردانگی سمی چیست ؟

طبق ارزش‌های سنتی در تعریف مردانگی سمی، هر مردی که به اندازه کافی این ویژگی‌ها را از خود نشان نمی‌دهد، به‌عنوان «مرد واقعی» شناخته نمی‌شود.

مطالب بیشتر
باورهای نادرست درمورد قاعدگی
باورهای نادرست درمورد قاعدگی

حدود نیمی از جمعیت جهان را بانوان تشکیل داده‌اند و به این معنا که همین تعداد چرخۀ قاعدگی را درحال تجربه هستند ، پشت‌سر گذاشته و یا در پیش خواهند داشت . با این حال باورهای نادرست و افسانه‌وار در مورد این فرآیند بیولوژیکی هنوز فراوان است.

مطالب بیشتر
احتمال خطر آسیب به عصب بینایی توسط اوزمپیک
احتمال خطر آسیب به عصب بینایی توسط اوزمپیک

این مطالعه بر روی یک گروه کوچک‌تر و خاص‌تر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم متمرکز بود و نشان داد که خطر ابتلا به NAION برای افرادی که اوزمپیک استفاده می‌کنند دو برابر می‌گردد.

مطالب بیشتر
نوشیدنی‌های قندی ، دیابت و بیماری‌های قلبی
نوشیدنی‌های قندی ، دیابت و بیماری‌های قلبی

مصرف این نوشیدنی‌ها مسیر دچارشدن به دیابت نوع دوم ، بیماری‌های قلبی-عروقی (CVD) را هموار نموده و به افزایش وزن کمک می‌کند.

مطالب بیشتر
احتمال انتشار نوروویروس از راه لباس و پارچه
احتمال انتشار نوروویروس از راه لباس و پارچه

محققان معتقدند که برای جلوگیری از انتشار، لباس‌های خود را با حرارت بالا شسته و خشک نمایید.

مطالب بیشتر
صدای غذا چیست ؟ چگونه متوقف می‌شود ؟
صدای غذا چیست ؟ چگونه متوقف می‌شود ؟

« صدای غذا » مفهوم جدیدی نیست، اما در کنار افزایش استفاده از داروهای کاهش وزن آگونیست GLP-1 مانند Ozempic و Wegovy، که طبق گزارش‌ها به کاهش افکار مزاحم در مورد غذا کمک می‌کنند، مورد توجه قرار گرفته است. بر اساس آمار ارائه شده توسط کارشناسان برخی از افراد 80 تا 90 درصد از روز را با فکر به غذا می‌گذرانند.

مطالب بیشتر
میکروپلاستیک‌های موجود در چای‌ کیسه‌ای تهدیدکنندۀ سلامتی
میکروپلاستیک‌های موجود در چای‌ کیسه‌ای تهدیدکنندۀ سلامتی

میکروپلاستیک‌های موجود در چای کیسه‌ای با آزاد نمودن میلیاردها ذره در بدن ، خطر ابتلا به سرطان و ناباروری را افزایش می‌دهند .

مطالب بیشتر
نتیجه یک پژوهش‌ : رژیم غذایی فَستینگ ، ممکن است سبب کاهش رشد موها گردد.
نتیجه یک پژوهش‌ : رژیم غذایی فَستینگ ، ممکن است سبب کاهش رشد موها گردد.

حال به تازه‌گی مطالعه جدیدی در مجله Cell منتشر شده است و گزارش می‌دهد که ررژیم فستینگ ممکن است منجر به کاهش رشد مو گردد.

مطالب بیشتر
به یاد پزشکان شریفی که در میان ما نیستند . . .
به یاد پزشکان شریفی که در میان ما نیستند . . .

نسلی با اخلاق که شاید دیگر تکرار نشوند . . .

مطالب بیشتر