تجربیــات انسانــها در لحظات نزدیک به مرگ
در زمینهی گزارشهای انتشار یافتهی مربوط به ادراکات لحظات نزدیک به مرگ، رشتههای علمی و دانشگاهی متعددی به اظهار نظر پرداختهاند که در این میان حوزههای پزشکی، روانشناسی و روانپزشکی نقش شاخصتری به عهده داشتهاند. علاقه و هیجان در این زمینهی شگرف وبدیع با پژوهشهای پیشآهنگانی مانند الیزابت کوپلر راس، ژرژ ریتچی، وریموند مودی«پسر» فرزند ریموند مودی«پدر» نویسندهی کتاب زندگی بعد زندگی به اوج رسید. همانطور که میدانید، اقبال و توجه جهانی انسانها به این موضوع که پس از انتشار این کتاب برانگیخته شد، به تأسیس انجمن بین المللی مطالعات در زمینهی ادراکات انسانها درلحظات نزدیک به مرگ IANDS«»درسال1981میلادی منجر گردید. حتی در مجلهی بسیار معتبر و علمی لانست در مقالهیی پژوهشی با عنوان «ادراکات لحظات نزدیک به مرگ درکسانی که پس از ایست قلبی زنده ماندهاند» درشمارهی دسامبر۱۰۰۲ ویرایشFDP به شرح و تفسیر آن پرداخته شده است.
درفهرست رفرانسهای این مقاله که در دایرةالمعارف آزاد ویکی پدیا نوشته شده است، عنوان برخی از مقالات به این صورت اعجاب برانگیز هستند.
● به سوی علوم غیرمادی ذهن، مغز روحانی
● مجلهی 359 لانست، در ارتباط با ادراکات لحظات نزدیک به مرگ
● مردن، برای دوباره زنده شدن
● چه کسی اززنده شدن پس از مرگ میترسد؟
● ادراکات لحظات نزدیک به مرگ در کودکان، ویرایش مقدماتی
گزارش نهایی دکتر مورس بعداً به صورت کتابی با عنوان «ادراکات لحظات نزدیک به مرگ وتحولات روحی آن» با ترجمه ی اینجانب ازسوی انتشارات اطلاعات به چاپ رسیده است«یادداشت مترجم».
● نور بزرگ، معمای بزرگ
● راه درونی به فضای لایتناهی
● دراین سایت اینترنتی «موسسهی بینالمللی ادراکات لحظات نزدیک به مرگ» اطلاعات بیشتری وجود دارد.
{WWW.IANDS.ORG IANDS}
IANDS یک تشکیلات بینالمللی است که به تشویق دانشمندان برای پژوهش وآموزش در زمینههای فیزیک، روانشناسی، اجتماعی، جنبه های روحی و شاخهها یا انشعابات ادراکات لحظات نزدیک به مرگ میپردازد. دراین راستا این دو نشریه شایان توجه است که با دقت علمی بسیار زیادی صورت میگیرد:
● مجلهی مطالعات درزمینه ی ادراکات لحظات نزدیک به مرگ
● نشریهی خبررسانی علائم حیاتی
هرچند در آغاز این مباحث مورد انکار و گاه تمسخر جامعهی دیرباور پزشکی قرارگرفت، ولی انتشار مقالات وکتابهایی که برپایهی پژوهشها و استنتاجات علمی معتبری بنیان نهاده شده بودند، پزشکان و انجمنهای پزشکی را به این سمت و سو کشانید و بودجههای تحقیقاتی زیادی به این موضوع اختصاص داده شد. دراین راستا ورود برخی ازچهرههای پژوهشی و آماری مانند گرن سون ورینگ به این حوزه وطراحی یک سیستم آماری اندازهگیری عمق تجربیات لحظات نزدیک به مرگ، به فضای علمی ابهت بیشتری بخشید. «معیار تجربیات نزدیک به مرگ» که درمجله ی بیماریهای روانی وعصبی با عنوان:« معیار ادراکات نزدیک به مرگ،طراحی، دقت و اختصاصی بودن آن» و مقایسهی آن با جوابهای غیراختصاصی و غیرقابل دسترس نشان داده شد. دراین شرایط همانطور که درحوزهها و بخش های انواع تخصصهای پزشکی این تجربیات صورت میگرفت، مورس و همکارانش به تحقیق در زمینهی ادراکات لحظات نزدیک به مرگ درکودکان مشغول بودند ومعتقد بودند ازآنجا که کودکان درسنین پایینتر از12 و 14 سالگی کمتر دارای تمایلات مذهبی هستند، بنابراین نمیتوان آن را نتیجهی تعالیم آئینی به آنها دانست.[این کتاب درنهایت توسط انتشارات اطلاعات چاپ ومنتشر شده است].
عوامل عصبی ـ زیستشناسی هم دراین زمینه مورد بررسی قرارگرفت ودرحوزههای روان پزشکی و علوم پایه هم بررسیهایی صورت گرفت. دراین میان دانشمندانی بودند که بیشتر برجنبههای طبیعی بودن و زیست شناسانه بودن این پدیدهها تأکید داشتند که دراین میان سوزان بلاک مور شایان ذکر است. او با « نظریه ی مرگ مغز» به طرح باورهای خود پرداخت.
ثبت نظر