طبقهبندی علمی
قلمرو: سلسله: شاخه: راسته: رده: تیره: زیرتیره: جنس: نوع: |
یوکاریا eukarya گیاهی ماگنولیوفیت ماگنولیوپسید فابالها Fabales فاباسه Fabaceae فابوئیده تریفولیوم Trifolium pratense |
نام فارسی: شبدر قرمز
نام فرانسه: trefle rouge
نام انگلیسی:
wild clover
red clover
cow clover
meadow clover
purple clover
trifoil
cowgrass
این گیاه به سال٣٥٧١توسط شارللینه نامگزاری شدهاست و کلمهی پراتنس در نام لاتین این گیاه به معنی گیــاهی است که «درمرغزار یافت میشود».
این گیاه دارای ٧ واریته به شرح زیر است:
• در سراسر جهان
• Trifolium pratense pratense
• به خلاف نامی که دارد در جنوب شرقی اروپا
• Trifolium pratense americanum
• درکوهستانهای اروپای مرکزی و جنوبی پیرنه، آلپ و بالکان
• Trifolium pratense frigidum
• در ساحل جنوبی دریای بالتیک
• Trifolium pratense maritimum
• در اروپا
• Trifolium pratense parviflorum
• درمنطقهی مدیترانه، با شاخ و برگی تنومند و برگهایی بدون پرز یا تقریبا بدون کرک
• Trifolium pratense sativum
• در آلپ و دارای برگهایی کرکدار و متراکم
• Trifolium pratense villosum
شبدرقرمز گیاهی پایا و علفی با شاخههای زیاد و دارای عمر کوتاه است، در اندازههای مختلف دیده میشود، بهبلندی٠٢تا٠٨ سانتیمتر میرسد. برگها متناوب، دارای سه برگچه و هر برگچه به درازای ٥١ تا٠٣ میلیمتر و پهنای ٨ تا ٥١میلیمتر، به رنگ سبز و با هلال بیرنگ مشخص در نیمهی بیرونی برگ است. دمبرگ١تا٤ سانتیمتر طول دارد و دارای٢ استیپول در قاعده است. هر یک از برگچهها دارای حاشیهی مشخص به شکل ٧ میباشند. این نوع شبدر اساساً بزرگتر از سایر انواع شبدر است و گاهی بلندای آن به٠٣ تا ٠٩سانتیمتر هم بالغ میشود. تمام بخشهای گیاه به استثنای گلهای واقعی از پرز و کرک ظریفی پوشیده شده است.
گل شبدرقرمز مصرف دارویی دارد. گلها بزرگ و مدور و غالبا به فاصله٢یا٣ سانتیمتری یکدیگر درون٢ یا ٣ برگ قرارگرفتهاند که کاسهی گل را تشکیل میدهد. رنگ تاج گلها از صورتی رنگپریده تا قرمز متمایل به ارغوانی متفاوت است و ٢١تا ٥ میلیمتر طول دارد. از مرکز شکوفه میکند و سپس لبههای گل به تدریج با مرگ گل به قرمز زنگاری تبدیل میشود.
این گیاه، بومی اروپا، غرب آسیا و شمالغرب آفریقا است ولی در بسیاری نقاط جهان به صورت گیاه طبیعی آن نقطه درآمده و نیز کشت میشود. در شرایط مساعد ٦ تا ٧ سال عمر میکند ولی در آب و هوای گرم از طولعمر گیاه کاسته شده و به گیاه یک ساله یا دو ساله تبدیل میشود. این شبدر در کوه چهارخاتون در غرب و نیز در تبریز، خوی و کرمان انتشار دارد و واریتهی گل درشت آن نیز در غرب و شمال ایران و در منطقهی تهران میروید(١).
این گل،گل ملی دانمارک(٢) و گل ایالت ورمونت به شمار میرود.
تاریخچه
شبدر قرمز یکی از داروهای عالی اصلاحکننده و تصفیهکنندهی خون است که در درمان بیماریهای پوست و سایر بیماریهای توکسیک مورد استفاده بوده است. این گیاه به صورت سنتی در سرطان به ویژه سرطانهای رحم و تخمدان مورد استفاده است. برای تسکین سیاه سرفه و سایر سرفههای اسپاسمودیک ناشی از سرخک، برنشیت ولارنژیت از دمکردهی غلیظ این گیاه استفاده میشده است. از این گیاه بهصورت استفادهی داخلی و خارجی در قرحهها (اولسر) از جمله اولسرهای سرطانی استفاده شده است.
استــفاده از شبــدر قرمز در «هر نوع اولسر و در سوختگیهای عمقی و بسیار شدید» توصیه شده است. این گیاه دارای خاصیت ویژهی تسکیندهنده است که تائیدی است برخاصیت ضدعفونی کنندهی موثر آن که امکان ایجاد بافت گرانولاسیون سالم را فراهم میآورد. مخلوط با سایر گیاهان، شبدر قرمز در درمان سیفیلیس، خنازیر، روماتیسم مزمن، بیماریهای گلاندولارو و سایر بیماریهای پوست توصیه شدهاست(٣).
مواد موثر
پژوهشهای قابل توجهی در مورد مواد موثر شبدر قرمز انجام شده است. اما بسیاری از این تحقیقات بیش از آنکه دارای هدف طبی باشد، دارای مقاصد کشاورزی بوده است. تحقیقات بسیار اندکی به ویژه در مورد گلهای این گیاه انجام شده است.
تحقیق داروشناسیک روی شبدر قرمز اساساً برفعالیت ایزوفلاونهای موجود در برگها و به ویژه فعالیت استروژنی آن متمرکز است(٤). ایزوفلاونهای بیوکانینآ biochaninA، جنیستئین genistein و دائیدزدین daidzedin، همه در برگها وجود دارند و در بدن دارای میزانهای متفاوت فعالیت زیرکانهی استروژنی میباشند و تاثیر بیوکانینآ از همه قویتر است. اما فورمونونتین formononetin که در گلها نیز وجود دارد دارای فعالیت استروژنی نیست و یا میزان این فعالیت بسیار اندک است(٥).
در گل شبدر قرمز مواد موثر زیر وجود دارد:
اسانس، اسیدهایچرب، فلاونوئیدها، فلاونولها، فورمونونتین، ایزورامنتین isorhamnetin،- Pکومارینیکاسید، اسیدهایفنلیک، گلوکوزیدهای کوئرستین، اسیدسالیسیلیک، سیتوسترول و نشاسته.
بررسیهای داروشناسیک
ـ فعالیت ضدسرطان
ایزوفلاونها از احتمال بروز سرطان میکاهند.
ـ فعالیت ضدتکثیر سلولی
جنیستئین تکثیر سلولی را مهار میکند و در آزمایشگاه دارای فعالیت مهارکنندهی آنژیوژنز است.
بررسیهای بالینی
ـ یائسگی
• تاثیر عصارهی ایزوفلاونها برگرگرفتگی به اثبات رسیده است.
• ایزوفلاونهای برگ شبدر قرمز سبب بهبود وضعیت سیستمی شریانها میشوند ولی بر لیپیدهای پلاسما تاثیر ندارند.
• ایزوفلاونها به رفع نشانههای یائسگی کمک میکنند.
آثار و خواص
شبدر قرمز اصلاحکننده (تصفیهکننده)، ضدسرطان، آنتیاسپاسمودیک(عضلانی)، خلط آور(عمومی) است.
موارد استفاده
شبدر قرمز از نظر کیفیت بالقوه خنککننده و خنثی است ولی حکمای طب سنتی اصولا شبدر را از نظر طبیعت گرم و تر میدانند. شبدر از آن جهت که به مصرف خوراک دام میرسد و نیز سبب تثبیت ازت خاک میشود و باروری خاک را میافزاید، اهمیت دارد.
از شبدر قرمز در آکنه، برنشیت، سرطان، سرفه، اگزما، سیاهسرفه، پسوریازیس، بیماری پوست به ویژه بیماریهای مزمن پوست استفاده میشود.
احتیاطات
موارد عدم استفاده شناخته شدهای برای عصارهی گل شبدر قرمز وجود ندارد.
قدرت استروژنی ایزوفلاونهای برگ شبدر قرمز به خوبی به اثبات رسیدهاست. استفاده بیشاز حد گاو و گوسفند از شبدر قرمز برای قدرت زایش این حیوانات مخرب است. در «بیماری شبدر» Clover disease، میشهایی که از شبدر استفاده کردهاند، به طور دائم عقیم میشوند. در حیوانات دچار بیماری شبدر، عکسالعمل رحم نسبت به استروژن و نیز بار اضافی هورمون لوتئینایزینگ (LH)کاهش مییابد. بیماری شبدر در انسان با دوزهای درمانی مشاهده نشده است. تاثیر استفاده از شبدرقرمز به صورت چای یا عصاره در طرحهای درمانی سبب ایجاد ناباروری درخانمها نشدهاست. خانمهای ژاپنی از رژیمی سرشار از ایزوفلاون (اصولا فرآوردههای سویا) استفاده میکنند ولی در نتیجهی مصرف ایزوفلاونها در آنها کاهش باروری دیده نمیشود.
مقدار خوراک
ـ گیاهخشک: ٦ تا ٢١گرم در روز به صورت دم کرده
ـ عصاره: ٠٢ تا ٠٤ میلیلیتر در هفته (١ به٢)
منابع
١ـ معارف گیاهی، حسین میرحیدر، دورهی ٨جلدی، ج ٤ ص ٦٢ چاپ پنجم ٣٨٣١، دفتر نشر فرهنگ اسلامی
2.Other National Symbols-Embassy of Denrnark India
3.Felter, HW & Lloyd, JU,Kings American Dispensatory, 18 th Edn,Volume 1 & 2, reprint, Eclectic MedicalPublications, Portland, 1983.
4.Miksicek, RJ, Interaction of Naturally Occurring Nonsteroidal Estrogens with Expressed Recombinant Human Estrogen Receptor, Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 49, pp 153-160 1994.
5.Wong, E, Flux, DS, J Enodcrin, 24, pp 241-348,1962.
ثبت نظر