طبقهبندی علمی | |
سلسله: طبقهبندی نشده : طبقهبندی نشده: طبقهبندی نشده: رده: تیره: جنس: گونه و نام علمی: |
گیاهی نهاندانگان دولپهایهای حقیقی آستریدها Asterids لامیالها Lamiales لامیاسه Lamiaceae ویتکس vitex آگنوسـکاستوس agnus-castus |
نام لاتین:
vitex agnus-castus
نام فرانسه:
Poivre sauvage; gattilier
agneau chaste, petit poivre
نام انگلیسی:
Chaste tree, agnus castus,
monk’s pepper, tree of chastity
نام فارسی: فلفل (اطراف کرج)، فلفلکوهی، دلآشوب (شیراز)، فلفلبری، پنج انگشت، اثلق، فنجنکشت، ذوخمسهاوراق (١،٢،٣،٤،٥)، گیاه عفاف درخت عصمت و فلفل راهبان (از ترجمه انگلیسی)
مشخصات
این گیاه درختچهای است از تیرهی شاه پسند Verbenaceae (٢،٣،٤،٥) ولی اخیراً در تیرهی لامیاسه Lamiaceae جای داده شدهاست (١). این گیاه، درختی است به طول٢ متر که برگهایش میریزد و یا بوتهای است که در محل زندگی به طور آزاد گسترش مییابد. برگهای زیبا و معطری دارد که بهصورت متقابل قرارگرفته و پنجهای شکل میباشند. سطح رویی برگها سبز تیره و سطح زیرین آن خاکستری مایل به سفید است. هربرگ از برگچههای شعاعی دندانهداری تشکیل شدهاست که در انتها به دمبرگ منتهی شده و به ساقه اتصال دارند. شاخههای گیاه از کرک خاکستری ظریفی پوشیده شدهاند. در بهار، گلهای معطر گیاه به رنگ ارغوانی تیره یا مایل به بنفش به صورت سنبلهی دراز در قسمت فوقانی درختچه و در انتهای ساقهای که گل میدهد ظاهر میشود. هرگل١تا٢ سانتیمتر طول دارد و طول گل آذین ٥ تا ٠١سانتیمتر است. میوهی گیاه سته است و رنگ ارغوانی تیره یا قرمز مایل به سیاه داشته و نیمی از میوه از کاسبرگهایی به رنگ سبز پوشیده شدهاست (٦). این میوه شبیه دانهی فلفل بوده و بوئی شبیه نعناع فلفلی دارد (٧). طعم میوه، گرم و خاص است (٨). از میوه، دانه و سرشاخه گلدار گیاه استفاده میشود.
محل رویش
درخت عفاف بومی جنگلها و مناطق خشک جنوب اروپا و غرب آسیا است و برای رشد به زمینی نیاز دارد که خوب زهکشی شده باشد. در سواحل مدیترانه، آسیای صغیر، سواحل سوریه، اردن، قفقاز و در مصر نیز میروید. در ایران، در استانخراسان، کرج، تفرش، قم، خرمشهر، شهبازان، بیشه، کازرون، صالحآباد، سواحل خلیجفارس و احتمالاً بلوچستان میروید (٢،٣،٤،٥).
تاریخچه
بقراط (٠٥٤ قبلاز میلاد) مصرف این گیاه را برای درمان صدمات، التهاب، بزرگی طحال و کمک به رحم جهت دفع جفت، پس از زایمان پیشنهاد کرده است(٩). دیوسکوریدس (٠٥ بعد از میلاد)، استفاده از پنجانگشت را در التهاب رحم و برقراری قاعدگی توصیه کردهاست (٠١). در ایران این گیاه در درمان جنون، دیوانگی و صرع به کار میرفته است(٦).
پلینی Pliny از میوهها برای برقراری قاعدگی، کاهش تب و سردرد، تحریک تعریق و افزایش شیر مادران تازهزا سود بردهاست. همچنین استفاده از گیاه عفاف را در کنترل امیال شدید جنسی توصیه کرده و معتقد است این گیاه تریاق«آثارمحرک گزش عنکبوتهای زهری بر آلت تناسلی است»(١١).
میوهی خشک گیاه دارای طعم فلفل است و از آن به عنوان چاشنی غذا در صومعهها استفاده میشده با این فرض که سبب فرونشانی میلجنسی رهبانان شود و به همین جهت نیز گیاه را فلفل راهبان مینامیدهاند. در روم باستان نیز، زنانی که مایل به آمیزش جنسی نبودند به عنوان کنایهی عفاف از شاخههای این گیاه به موهای سر میزدند و شاید نام عفاف و عصمت که بر این گیاه گذاشته شده از این رسم ناشی شدهباشد(٤). راهبههای رومی و آتنی در مناسک مقدس خدای کشاورزی (در یونان دمتر Demete و در روم Ceres)، برگهای این گیاه را به اطراف تخت خود میآویختند(٢١). فلاسفه التقاطی یا به گزینان قرن نوزدهم از تنتور میوهی این گیاه به عنوان قاعدهآور emmenagogue و روانکننده شیر galactogogue و نیز در ناتوانی جنسی و مالیخولیای جنسی استفاده میکردند (٣١) ولی معلوم نیست این مورد مصرف برای مردان بودهاست یا زنان و یا در هر دو مورد از گیاه استفاده میشده است.
مواد موثر
ترشح پرولاکتین از هیپوفیزقدامی تحت کنترل دوگانهی یک عامل هیپوتالاموسی است که تاکنون ناشناخته مانده است و سبب تحریک آزاد شدن پرولاکتین و کاتکولامین دوپامین میشود که خود به عنوان مهارکنندهی پرولاکتین اثر میکند.
چند عامل درونی مانند خواب و بیرونی مانند استرس سبب تحریک رهایش و آزادسازی پرولاکتین میشوند. یاختههای رهاسازی پرولاکتین در هیپوفیز، موسوم به لاکتوروپ lactorope به ساب تایپ D2 گیرندهی دوپامین عکسالعمل نشان میدهد که با واحد آدنیلات سیکلاز جفت شده است. فعالشدن گیرندهی D2 با دوپامین یا ترکیباتی که ازنظر ملکولی با دوپامین ارتباط دارند، سبب کاهش سنتز cAMP شده و به مهار ترشح پرولاکتین میانجامد.
پرولاکتین در بدن دارای بافتهای فراوان هدف است که از جمله غدهی پستان و جسم زرد قابل ذکر است. ضمن آنکه به نظر میرسد کمی ترشح پرولاکتین دارای پیامدهای پاتوفیزیولوژیک نباشد ولی آزادشدن بیش از اندازهی پرولاکتین به بروز نابسامانیهای باروری مانند نارسایی جسم زرد میانجامد.
نشانههای پیش از عادت ماهانه از جمله درد سینهها mastalgia ممکناست با حالت موسوم به افزایش ترشح مخفی پرولاکتین همراه باشد، به این معنی که در پاسخ به محرک، لاکتوروپها مقدار بسیار زیادی پرولاکتین ترشح میکنند. به این ترتیب، بافت غدهی پستان به صورت نیمه مزمن تحریک شده و به پیدایش درد پستان منتهی میشود. با وجودی که دوپامین سبب وقفهی افزایش رهایش پرولاکتین میشود، ولی به سرعت فعالیت خود را از دست میدهد. نخستین بار، آلکالوئیدهای ارگو که به طور طبیعی جدا شده بودند بهعنوان آگونیست دوپامین به کار گرفته شدند اما، عوارض جانبی این عوامل بسیار زیاد بود. در این زمینه، مشتقات صناعی مانند بروموکریپتین bromocriptine دارای فعالیت دوپامینرژیک اختصاصیتری است و در طب بالینی مورد استفاده است. تعیین پیوند به گیرندهیD2 تنها راه ممکن و منحصر به فرد برای تائید اثر زیست شناسیک فلفلکوهی و اطمینان از کیفیت فرآوردههایی است که دارای استاندارد زیستشناسیک هستند. وقتی عصارههای فلفلکوهی بازار آلمان مورد آزمایش قرارگرفت، تنها در ٢ مورد از ٩ نمونه عصارهی مایع، فعالیت قابل توجه دوپامینرژیک دیده شد. در عصارههای مورد آزمایش میزان اختلاف در فعالیت دوپامینرژیک برابر یک به صد بود. با وجودی که فرض بر این بود، تمام این عصارههای کارخانهای با استاندارد فارماکوپهی آلمان تهیه شدهاند ولی روشن است که نتیجهی حاصل از روشهای استخراج سبب به دستآمدن فرآوردههای فعال مشابه نشده است(٤١). در فراکشنه کردن Fractionization عصارهی فلفلکوهی دو نوع متفاوت ترکیبات دوپامینرژیک به دست آمدهاست:
ـ آگونیستهای دوپامین هیدروفیلیک و ناپایدار درگرما
ـ آگونیستهای دوپامین پایدارتر در گرما ولیپوفیلیک
مشخص شدهاست که نوع دوم دیترپنهای دوحلقهای با ساختمان ملکولی لابدادینها labdadiene و کلرودادینها clerodadiene میباشند(٥١).
پژوهشگران سویسی میزان دیترپنهای مختلف (دیترپنوئیدها) را در میوهی خشک فلفلکوهی اندازهگیری کردهاند که به ترتیب زیر است(٦١):
٠۳ا/٠-۴۰/٠ ٪ rotundifuran •
۰/۱۶۷ -۰/۰۱۶ ٪ vitexilactone •
۰/۰۲-۰/۱۰ ٪ labdadiene •
نتیجهی تجزیهی شیمیایی گیاه، وجود فلاونوئیدها، آلکالوئیدها، دیترپنوئیدها، ویتکسین، کاستیسین casticin و پیشتازان هورمون استروئیدی را ثابت کرده است. اعتقاد بر این است که بعضی از این ترکیبات بر غدهی نخاعی (هیپوفیز) موثرند که خود توجیهکنندهی این آثار در سطح هورمونی میباشد. نتایج یک بررسی ثابت کردهاست که عصارهی میوهی فلفل کوهی توان پیوند به گیرندههای افیونی را دارد و همین امر توجیه میکند که چرا استفاده از فلفلکوهی سبب رفع ناراحتی و درد پیش از یائسگی میگردد(٨١). به هرحال باید گفت که مواد موثر فعال کلیدی میوهی فلفلکوهی عبارتند از:
• دیترپنها: لابدادیادنها، ویتکسیلاکتون vitexilactone و روتوندی فوران rotundifurane
•اسانسها(٥/٠٪حاوی منوترپنوئیدها ازجمله آلفـاپیـننalpha-pinene ،١و٨ سینـئــول cineole وسزکوئیترپنوئیدها ازجمــله بتــاکاریـــوفیــلنbeta-caryophylene، بتــافـارنــسـن beta-farnesene، گامــا کادینــن gamma- cadinene، آلفا فلاندرنalpha-phellandrene، سابیننsabinene ،ترپینئول ـ٤ loenipret-4 (٨،٩١،٠٢)
• فلاونوئیدها (شامل کاستیسین، ویتکسین، ایزوویتکسین، پندولتین penduletin،کریزوفانولدی chrysophanol D،هیدروکسی کمپفرول (hydroxykaempferol ا(۲۱).
• گلیکوزیدهای ایریدوئیدی (٣/٠٪) شامل آگنوزید agnuside (٦/٠٪)، اوکوبین(٣/٠٪) (٢٢).
کاستیسین و آگنوزید به عنوان مارکرهای کنترل کیفیت در ساخت عصارههای استاندارد به کار میروند.
ثبت نظر