ترشک شیرین مجعد طبقهبندی علمی |
|
سلسله شاخه راسته رده تیره جنس گونه |
گیاهی ماگنولیوفیت ماگنولیوپسید کاریوفیلالها علف هفت بند polygonaceae Rumex crispus |
ناملاتین:
Rumexcrispus L.(1)
نامفرانسه:
patience
rumex crepu (2)
نامانگلیسی:
curled dock
curly dock
narrow dock
narrow-leaved dock
garden patience
sour dock
yellow dock
نامفارسی: حماض شیرین(٢)
تیرهی علف هفتبند polygonaceae، تیرهی بزرگی از گیاهان گلدار بدون گلبرگ هستند. در این تیره متجاوز از٠٠٨ گونه وجود دارند که در٠٤ جنس جای داده شدهاند(٣).
مشخصات
نام ترشک یا Dock در مورد عشیرهی گستردهی علفهای هرز کنار جادهای به کار میرود که دارای برگهای پهن هستند. با وجودی که این گیاهان را در جنس رومکس Rumex قرار میدهند ولی پیش از این، ترشکها را از اعضای جنس Lapathum قلمداد میکردند. این کلمه از یک کلمهی یونانی به معنای پاکسازی مشتق شدهاست و اشاره به خاصیت مسهلی این گیاهان داشته و این کلمـــه هنوز هـــم در یکی از انواع این گونه یعنیRumex hydrolapathum دیده میشود. تمامی ترشکها کم و بیش شبیه ریوند باغی بوده و از نظر ویژگیهای عمومی و داشتن تانن فراوان به هم شباهت دارند(٤).
برگها و سرشاخههای جوان بسیاری از انواع ترشک را که دارای خاصیت ملین هستند، میتوان خورد. پیش از این، ترشکهای شیرین را همراه گوشت پختهی گاو به صورت گرم یا سرد میخوردند، اما باید گفت که کلمهی ترشک یک کلمهی عام است و برای تمام انواع این گیاهان مورد استفاده است و آن نوعی که گیاهی ماکول و دارای مزهی ترش است. حماض صغیر با نام لاتین R.acetosa L. است. این گونه وگونه فرانسوی این جنس، یعنی R.scutatusبیشتر بهعنوان سبزی آش پرورش داده میشوند(٥).
ترشک شیرین مجعد گیاهی است به ارتفاع ٥/٠ تا ٥/١متر که در کنار جادهها، چمنزارها و اماکن سایهدار میروید. برگهای دراز با لبهی موجدار (مجعد) و ساقهای طویل دارد که در٠٣ سانتیمتری یا بالاتر از سطح زمین قرار میگیرد، برگها متناوب بوده و هرچه در بالاتر از ساقهی٠٥ تا ٠٠١سانتیمتری گیاه قرار داشته باشند کوچکتر میشوند. رومکس Rumex در لغت بهمعنای نیزه و crispus باتوجه به برگهای گیاه که در لبهها چیندار یا موج دارند بهمعنای مجعد است. خوشههای فراوان گلهای سه باله و دانههای ٣ بال از ٦ کاسبرگ تشکیل شدهاست که ٣کاسبرگ به میوه چسبندگی دارند و به شکل بیضی و قلب وارونهاند، گلها در تابستان سبزرنگ بوده و در پائیز بهتدریج بهرنگ قرمز تیره زنگاری درمیآیند. ریشهی گیاه ضخیم است و وقتی خراشیده میشود دارای رنگ زرد روشن است. این گیاه در زمینهای مزروعی، کنار جادهها، نهرها و زمینهای بایر سراسرجهان متمدن میروید. هنگام برداشت گیاه در اواخر تابستان و وقتی است که میوهها رسیدهاند(٣،٦ و ٧).
محل رویش: این گیاه بومی اروپا و غرب آسیا است. ترشک شیرین مجعد بهصورت گیاه طبیعی بسیاری از مناطق معتدل دیده میشود بهطوریکه در بسیاری از مناطق ازجمله آمریکایشمالی، بخش جنوبی آمریکایجنوبی، نیوزیلند و بخشهایی از استرالیا از انواع گیاهان مهاجم به شمار میرود. دانههای گیاه به دانههای محصولات زراعی و لباس میچسبد. طی قانون مربوط به گیاهان هرز انگلیس بهسال٩٥٩١ جزو علفهای هرز مضر بهشمارمیآید (٨).
این گیاه بهصورت خودرو در دامنههای البرز (درجنگلهای کندوان در٠٠٩متری)، در مازندران (کجور)، درگرگان (سواحل بندرگز)، آذربایجانغربی(میانه)، اردبیل (در ارتفاعات٠٠٧١متری)، اراک، کردستان، لرستان (دورود و ازنا و خارون در ارتفاع ٠٠٨١متری)، کرمان (کوه لالهزار در٠٠٣متری)، اطراف تهران، قزوین و کرج میروید (٢و٣).
نظرات
ونوس پرهیز
7 سال و 8 ماه و 21 روز پیش
ارسال پاسخ
سلام.من ساکن شهرستان درگز استان خراسان رضوی هستم.تو این منطقه نزدیک پارک ملی تندوره از این گیاه به وفور موجود هست.