طبقهبندی علمی | |
سلسله: طبقهبندی نشده : طبقهبندی نشده: طبقهبندی نشده : رده: تیره: جنس: |
گیاهی نهان دانگان دولپهای حقیقی آستریدها آپیالها آپیاسه آنژلیکا(١) |
نامهای لاتین:
(۲) Angelica archangelica L.
Archangelica officinalis Hoffm
Archangelica officinalis var himalaica C.B.Clarke
نامفرانسه:
angelique
(4و5) Herbe de saint Espri
نامهای انگلیسی:
(۳) angelica
(۶) europen angelica
(۱و۶) garden angelica
(۱) Holy Ghost
(۱) Norwegian angelica
(۱) Wild Celery
نام فارسی: در کتب طبسنتی با نامهای سنبل ختایی و حشیشة الملائک آمدهاست (٣،٤،٥و٧).
قسمت مورد استفاده گیاه، ریشهی آن است.
مشخصات
آنژلیک که در فارسی سنبل ختائی یا حشیشة الملائک (برگرفته از عربی) نامیده میشود گیاهی است از تیرهی جعفری یا چتریان که اکنون آپیاسه Apiaceae نامیده میشود (١،٣،٤،٥ و ٧). گیاهی است ٢ساله، پایا و مقاوم که در سال نخست فقط برگ از آن میروید و در سال دوم، ساقهی قاشقی تراش آن به ٢ (١و٣) تا ٥/٢متر(٦) میرسد. برگها از چند برگچهی کوچک و متعدد تشکیل شده که به سه دستهی اصلی تقسیم شدهاند و هر یک از آنها نیز دوباره به ٣ گروه کوچکتر تقسیم کردند. لبهی برگچهها دارای دندانههای ظریف یا دندانهدار است. سطح زیرین برگها خاکستری مایل به سبز و سطح رویی آن زرد مایل به سبز تا ارغوانی است. از اواسط تابستان یا اوایل پائیز چتر گل مرکب و بزرگی شکوفه میکند که به رنگ زرد یا سبز مایل به سفید یا سبز است(٦)و میوهای بیضی شکل به رنگ زردرنگ پریده دارد(١). در اروپا از میوهی این گیاه، نوشابهای بهنام Ratafia d’angelique تهیه میکنند (٣) ریشهی تازهی گیاه دراز، دوکی شکل، ضخیم و گوشتدار است(٦).
از تمام گیاه، از جمله ریشه، بویی معطر شبیه بوی مشک یا پیرو متصاعد میشود. سایر گیاهان این تیره مانند جعفری، بادیان، رازیانه و آنیس فاقد این بوی معطر هستند(٦).
ریشهی خشک شدهی آنژلیک شامل ریشه و ریزوم است که هردو خاکستری مایل به قرمز یا قهوهای روشن بوده و در بعضی از بخشهای ریزوم تکهای از پوسته ضخیم به رنگ قهوهای تیره دیده میشود. بوی ریشهی خشک شده بهشدت شبیه ادویه است. طعم آن در ابتدا شیرین و معطر و سپس زننده و تلخ و در آخر تندوگزنده است. طعم برگها شیرین و سپس کمی تلخ و بوی آنها تا حدی معطر است(٦).
آنژلیک، گیاهی٢ساله یا پایا است. این گیاه، بومی شمال اروپا یا آسیا است ولی به مناطق دیگر هم وارد شده کشت میشود. آنژلیک درخاک مربوط و بیشتر کنار رودخانه و مخازن آب (١) میروید و نسبت به یخبندان و خشکسالی مقاوم است(٦).
در مناطق شمالی اروپا، شبه جزیرهی اسکاندیناوی و کوهستانهای مرکزی اروپا تا روسیهی میانه انتشار دارد (٣). در فنلاند، سوئد، نروژ، دانمارک، گرینلند، جزایر فارو وایسلند و بیشتر در بخش شمالی این کشورها به صورت خودرو می روید. در فرانسه اصولا در Marais Poitevin، منطقهی مردابی نزدیک به شهر Niort دراستان Doux-Seèvres کشت میشود. دربعضی مناطق آلمان مانند کوهستان Harz نیز میروید(١). درایالت کشمیر هندوستان نیز میروید.
تکثیر آنژلیک از طریق کشت بذر آن صورت میگیرد به این ترتیب که بذر آن را در بهار و در هوای آزاد و یا در پائیز در پناه شاسی میکارند و پساز آن نهالهای جوان را به مزرعه منتقل کرده و میکارند. معمولا چندماه پس از کاشت، نهالها آمادهی انتقال میشوند، بنابراین کشت بهاره در پائیز وکشت پائیزه در بهار به مزرعه منتقل میگردد (٣). آنژلیک معمولا در سال اول گل میدهد ولی برداشت ریشه در سال دوم انجام میگیرد و در آغاز سال دوم فقط ساقههای فرعی سال اول و برگها را قطع کرده و به مصرف میرسانند. میوهیگیاه در اواخر تابستان آمادهی برداشت میشود(٣) .
تاریخچه
ریشهی لغت Archangelica از لغت arkhangelos بهمعنای بال فرشته است و بنا به اسطوره موجود گفته میشود که مصرف دارویی این گیاه را جبرئیل به انسان آموخته است(١).
گیاهشناسان اولیه این گیاه را گیاه ملائک یا «ریشه روحالقدس» مینامیدند زیرا معتقد بودند انواع بیشماری از بیماریها و بهویژه بیماریهای مرتبط با مسمومیت و کسالتهای عفونی را علاج میکند، خون را تصفیه مینماید و انسان را دربرابر سرایت بیماری حفظ میکند(٨). پاراسلسوس Paracelsus و دیگران ازاین گیاه دردورهی شیوع طاعون بوبونی برای رفع عفونت استفاده میکردهاند(٩).
از قرن دهم به این سو، آنژلیک بهعنوان سبزی و گیاه دارویی کشت میشود(٠١) و از قرن دوازدهم در اسکاندیناوی مقبولیت عام یافت و امروزه نیز بهویژه در فرهنگ سامی Sami مورد استفاده است. از ساقهی توخالی این گیاه سازی شبیه فلوت میسازند که صدایی شبیه کلارینت دارد و کودکان با آن بازی میکنند. لینئوس Linnaeusگزارش کرده است که افراد سامی از این گیاه برای طعم دادن به شیر گوزن شمالی استفاده مینمایند.
به سال ٢٠٦١، آنژلیک وارد نیور در فرانسه شد که در آن زمان طاعون در آنجا شایع بود و از آن تاریخ تا به امروز از آن استفاده میشود. از این گیاه برای طعمدادن به لیکورها یا آکواویتهایی مانند Chartreuse،Bènèdictine، Vermouth و Dubonnet املتو ماهیقزلآلاو مربا استفاده میشود.
ثبت نظر