طبقه بندی علمی | |
سلسله: طبقهبندی نشده : طبقهبندی نشده: رده: تیره: جنس: گونه: |
گیاهی نهاندانگان تکلپهایها لیلیالها ملیانتاسه Melianthiaceae کاملیریوم C.Luteum (L.) Gray |
ناملاتین:
Chamaelirium Luteum
Helonias dioica
Helonias Luteum
نامهای انگلیسی:
Blazing-star
Devils Bit
Fairy Wand
False unicorn root
helonias root
sump nellike
star wort
گیاهی که آن را مشعل شیطان نامیدهایم از جمله گیاهان در حال انقراض شرق ایالاتمتحده است(١). گیاهی است علفی، پایا و بومی شرق ایالاتمتحده که در انواع زمینهای مرطوب تا بلندی٠٣تا ٠٠١سانتیمتر در مرغزارهای مرطوب و جنگلهای دائمی رشد میکند. این گیاه دوپایه است. گیاه ماده بلندتر و پربرگتر از گیاه نر است(٢). برگهای قاعده دارای دمبرگ پهن بوده و به صورت روزت بازال میباشند و دارای حدود ٦برگ ٨ تا ٥١ سانتیمتری هستند. از میان روزت، یک گل آذین شبیه خوشه به قطر١تا ٥/١سانتیمتر و طول ٨ تا٠٣ سانتیمتر ظاهر میشود(٣). گلها معمولا در بالای محور بوده و در محل بومی خود در شمال آمریکا از ماه مه تاجولای ظاهر میشوند. نکتهی جالب دوپایه بودن گیاه است ولی معمولا نسبت جنس نر بیشتر از گیاه ماده است. این امر به علت بالاتر بودن میزان مرگ و میر در گیاهان ماده وگرایش گیاهان ماده به گل دادن کمتر است. ساقه های ماده درازتر بوده و حداکثر کل بلندی گیاه به ٢١ دسیمتر میرسد ولی میزان گلها در انواع بلندتر به یک دهم کاهش مییابد(٤). این گیاه تنها عضو از این جنس است و تعداد آن رو بهکاهش است(٥). در اواخر بهار گلهای سفید مایل به سبز کوچک و متعدد میدهد. ریزوم گیاه حدود ٢ تا ٣سانتیمتر طول، ٥/٠ تا ١سانتیمتر ضخامت داشته، تقریبا به شکل استوانه و دارای حلقههای عرضی و چند جای ساقه درسطح بالایی و ریشکهای درهم پیچیده در سطح پائینی است(٦). ریزوم در انتها ناگهان به ریشههای ظریف فنری رنگ پریده بدل میشود. ریشه بویی ضعیف و مزهای تند و قابض دارد(٧).
قسمت مورد استفاده گیاه ریزوم و ریشهی آن است.
تاریخچه
کاملیریوم لوتئوم یا مشعل شیطان برای انواع بیماریهای زنان در طب سنتی سرخ پوستان آمریکا مورد استفاده بودهاست. یکی از دانشمندان طب گیاهی آمریکا گفته است که این گیاه در درمان لکوره، ضعف ادراری و بیماری کبد یا کلیه مورد استفاده است(٨). فیزیومکالیستها، این گیاه را به عنوان تونیک رحم برای تمام بیماریهای تنبلی رحم و تخمدان مورد استفاده قرار میدادهاند(٧). همچنین این گیاه بهعنوان تونیک رحم و برای تهدید به سقط مورد استفاده بوده است(٩). این گیاه بهعنوان داروی کبدی بـرای بهبود آنایولیســم نیـــز تجـــویـز میشده است(٠١).
موادموثر
موادموثر شناخته شده گیاه را ساپونینهای استروئیدی شامل ١/٠ تا ٥/٠ درصد دیوسژنین diosgenin آزاد تشکیل میدهد(١١). گلیکوزیدهای ساپونینی شامل دیوسین dioscin است که دارای آگلیکون دیوسژنین است(٢١).
علاوه براین در گیاه کلسیم اکسالات، کاملیرین chamaelirin اسیدهای چرب، هلونین helonin و نشاسته هم وجود دارد.
آثار و خواص
برای این گیاه آثار ضدکرم (آنتیهلمنتیک)، تونیک گوارش، دیورتیک، تنظیمکنندهی چرخهی قاعدگی و تونیک رحم قائلند. از نظر طبیعت، شیرین و گرم است.
موارد استفاده
از این گیاه در موارد زیر استفاده میشود:
آدنومیوز، آمنوره، هیپرپلازی کیستیک، ضعف گوارش، قاعدگی دردناک، آندومتریوز، فیبروئیدهای رحم، ناباروری، التهاب لگن، لکورهی مزمن، نشانههای یائسگی، منوراژی، بینظمی قاعدگی، تهدید به سقط، تخمکگذاری نابجا، سندرمتخمدان پلیکیستیک، تهوع بارداری، آماده کردن رحم برای زایمان، خونروی دیسفانکشنال رحم، پرولاپس رحم، کمک به کاهش وزن.
بررسیهای داروشناسیک
در این مورد هیچ نوع بررسی وجود ندارد.
بررسیهای بالینی
در مورد پیشگیری از سقط با کاملیریوم لوئتوم بررسیهایی انجام شده است.
احتیاطات
بعضی مصنفان در مورد استفاده از این گیاه در دورهی بارداری و شیردهی به علت فقدان دادههای فیتوکمیکال، داروشناسیک و سمیت هشدار دادهاند. اما از نظر تاریخی، این گیاه در تهدید به سقط مورد استفاده بودهاست و با وجود فقدان دادههای علمی برای تائید بررسی استفاده، به نظر میرسد لازم است در این مورد تجربهی بالینی انجام شود. گفته میشود گاهی این گیاه در تهوع بارداری سودمند است(٣١).
در مورد این گیاه با سایر گیاهان، داروها و غذاها تاثیر متقابل شناخته شدهاست وجود ندارد.
به علت گردآوری بیشاز حد گیاه، این گیاه دیگر به صورت خودرو وجود ندارد و تا انجام کشت، استفاده از آن باید محدود شود. جانشینهای مناسب این گیاه عبارتند از پئونیالاکتی فلورا paeonia lactiflora یا آلتریس فارینوزا alteris farinosa
سمشناسی
به طور کلی، این گیاه به خوبی تحمل میشود ولی استفاده از مقدار زیاد آن سبب بروز تهوع و استفراغ میگردد(١١).
مقدارخوراک
ـ گیاه خشک: ٣ تا ٦ گرم در روز
ـ عصاره: ٥١تا٠٤ میلیگرم درهفته (١به٢)
منابع:
۱.گیاه، کلنگری و علم، دکتر فرخسیفبهزاد در«پزشکیامروز»
2.Chamaelirium luteum in phytotherapies.org
3.Chamaeliriium luteum in wikipedia
4.Meagher, T. R.; J. Antonovics (1982).«The population biology of Chamaelirium luteum, a dioecious member of the lily family: life history studies». Ecology 63: 1690-1700.
5.Allard, D. J. (2003), Chamaelirium luteum (L.)A.Gray(Devil’s Bit). Conservation and Research Plan for New England, New England Wild Flower Society, Framingham, Massachusetts, USA, http://www.newfs.org/docs/pdf/Chamaelirium%20 luteum.PDF
6.Wren, RC, 1988, Potter›s New Cyclopaedia of Botanical Drugs and Preparations, CW Daniel Company, Essex,England,p272.
7.Mills, S, 1991, Out of the Earth, Viking, London, p 520.
8.Grieve, M, 1931, A Modern Herbal, Penguin, Middlesex, England, p 823.
9.Priest, AW, Priest, LR, 1982, Herbal Medication, L N Fowler & Co Ltd, London, p 105.
10.Fisher, C, Painter, G, 1996, Materia Medica of Western Herbs for the Southern Hemisphere, C Fisher/G Painter, Auckland, New Zealand, p 154.
11.Scientific Committee, British Herbal Medicine Association, 1992. British Herbal Compendium, Vol 1, Ed. PR Bradley, British Herbal Medicine Association, Dorset, p 125.
12.Rao, A, Rao, AR, Kale, RK, «Diosgenin - A growth stimulator of mammary gland of ovariectomised mouse», Indian J Exp Biol. 30(5): pp 367-70, 1992.
13.Mabey, R, (ed), 1988, The Complete New Herbal, Gaia Books, London, p 81.
ثبت نظر