ریفلاکس شایعترین بیماری درشیرخواران است و معمولاً به طور طبیعی و فیزیولوژیک دراغلب کودکان اتفاق میافتد که در روز 4 تا5 بار استفراغ نموده، ولی کودکان درمنحنی پایش وزنی رشد نمودار طبیعی دارند و تا 6 تا 7 ماهگی که کودک قادر به نشستن میباشد طول میکشد و به تدریج بهبود مییابد.
معمولاً50 درصد شیرخواران در سه ماههی اول تولد مشکل ریفلاکس دارند و در10ماهگی10درصد شیرخواران دچار ریفلاکس میشوند.
ریفلاکس شیرخواران معمولاً به علت اینکه دریچهی انتهای مری که ورود غذا از مری به معده را کنترل میکند هنوز خوب تکامل پیدا نکرده، شیر و محتویات غذا با شیرهی گوارش مخلوط و ممکن است به مری بازگردد و بعداز سکسکه، ایجاد تهوع و استفراغ و شیرخوار شیر را با فشار بالا میآورد.
گاهی رگههای خونی در مواد غذایی خارج شده دیده میشود دراین حالت کودک ازخوردن غذا امتناع میکند. ورود غذا به مری ممکن است با آپنه (بند آمدن تنفس) همراه باشد.
حساسیت به شیرمادر و شیرگاو از شایعترین علل ریفلاکس در شیرخواران و کودکان است و درکودکان تغذیه با شیرمادر به علت مواد حساسیتزای لاکتوز در شیرمادر، ایجاد درد شکم و تهوع میشود. در اینگونه موارد مادر باید از مصرف لبنیات مانند شیرگاو و حتی درموارد شدید فرآوردههای لبنی مانند ماست وپنیر پرهیز نماید. شیرگاو درکودکان بزرگتر از یک سال ایجاد درد شکم، تهوع و ریفلاکس مینماید که باید شیرگاو حذف و برای مادر وکودک مکملهای کلسیم و ویتامینD تجویز شود.
حساسیت به شیردرشیرخواران: معمولاً در شیرخواران بعداز هر وعده غذا با شیر از صبح تا شب دردشکم دارند و وزن متناسب ندارند در صورتیکه درقولنج شیرخواران فقط شیرخوار عصرها بیقراری میکند و از 3 ماهگی به بعد بهبود مییابد.
معمولاً درمواقعی که کودک روزانه بیش از 5 بار استفراغ نماید هنگام شیرخوردن گریه و بیقراری کرده وبعد از خوردن غذا مرتب استفراغ کند باید به علت ریفلاکس شدید به متخصص کودکان مراجعه نماید.
درموارد استفراغهای طبیعی شیرخوار، مادر نباید نگران باشد وقتی شیرخوارآرام شد دهان او را بشوید همیشه دستمال مرطوب روی شانهی خود همراه داشته باشد بعد از خوردن شیر یا غذا او را 10 تا20 دقیقه صاف نگهدارد و نخواباند و درموقع خوابیدن بالش نرم زیر سر شیرخوار بگذارد با تفاوت بیشتر و مقدار کمتر به او غذا بدهد و درهر وعده حجم غذای ورودی به معدهاش را کنترل کند اگر شیرخشک میخورد و عادت دارد سرشیشه را بمکد هوای زیاد وارد معدهاش شده باید هر2 تا3 بار آروغش را بگیرند.
تشخیص:درمواقع استفراغ شدید و ریفلاکس باید به پزشک کودکان مراجعه و دستورهای لازم انجام شود. تجویز داروهای آنتیریفلاکس توسط پزشک و به علت عوارض این داروها به مدت طولانی داده نشود و جهت تشخیص معمولاً انجام سونوگرافی بعد از3 ماهگی به علت مشخص نبودن تصویر انجام شود.
ثبت نظر