شماره ۱۱۲۵
دکتر ماندانا پرتوی - اندودنتیست
بررسی و تحقیق روی تمساحهای آمریکایی میتواند کمکی برای بررسی نوسازی دندان در انسان باشد. تحقیقی در دانشکده پزشکی Keck درUSC روی تولید مکرر دندان تمساح صورتگرفته و برایناساس مکانیسمهای سلولی مولکولی ویژهای در پشتپرده نوسازی دندان این موجود آشکارشدهاست.
انسانها دارای دوسری دندان هستند که شامل دندانهای شیری و دائمی میباشد.
هدف محققان یافتن بنیاختههایی است که بتوان توسط آن امکان تحریک تولید دندان درافرادیکه فاقد دندان هستند را ایجادکند. ولی نکته مهم، بررسی چگونگی نوسازی دندان در حیوانات و توقف عملکرد این سلولها در انسان است.
دندانهای تمساح ساختاری تکاملیافته و مشابه با دندانهای پستانداران دارد و قادر به نوسازی در تمام عمر این جاندار است.یعنی قابلیت جایگزینی ۸۰ دندان به تعداد ۵۰ بار. به کمک تصویربرداری میکروسکوپی، محققان دریافتند که دندان تمساح شامل ۳ قسمت پیچیده است که شامل دندان اصلی، دندان جایگزین و Dental lamina (تکثیر سریع سلولهای اکتودرم دهانی و اولین شواهد از تکامل دندانی در دوران جنینی) میباشد (شکل۱) که در ۳مرحله تکاملی مختلف، امکان انتقال از مرحله افتادن دندان تا رویش مجدد را میدهد. Dental lamina تمساح حاوی بنیاختههایی است که از آن دندانهای جایگزین ایجاد میشود. بنیاختهها درمقایسه با سلولهای دیگر، سرعت تقسیم کندتری دارند.
محققان امیدوار هستند که درآینده با جداسازی این سلولها از Dental lamina تمساح، بتوانند در محیط آزمایشگاهی اقدام به تولید دندان نمایند.
ثبت نظر