کیست های تخمدانی، امروزه به موضوعی شایع در میان زنان بدل گشته است ، کیستها به صورت ساک هایی سرشار از مایع در تخمدان هستند که در حین تخمک گذاری به وجود می آیند . تخمک گذاری نیز هرماه طی آزاد سازی تخمک رخ می دهد . اغلب زنانی که دارای کیست های تخمدانی هستند اغلب اوقات بدون هیچ نشانه ای به زندگی عادی خود ادامه می دهند و به طور معمول بی خطر هستند .
کیست های تخمدانی بر اثر انباشته شدن مایعات در غشای نازک از تخمدان رخ می دهند . ساختار کیست به صورت یک ساک سرشار از مایع است . کیسه ای غیرطبیعی سرشار از مایع شبیه به تاول روی پوست که حاوی مایعات ، مواد گازی ، یا نیمه جامد می باشد . به بخش خارجی یا قسمت کپسولی آن دیوارۀ کیست گفته می شود .
بیشتر کیست های تخمدانی اغلب در سال های باروری رخ می دهند ، اما احتمال وقوع آن در هر سنی وجود دارد.
دو نوع کیست تخمدانی وجود دارد :
گونه ای از رایج ترین کیست های تخمدان که با نام کیست فانکشنال یا عملکردی نیز شناخته می شود ( Functional Cyst) در حین دوران قاعدگی رخ می دهد و در اغلب اوقات خوش خیم هستند.کیست عملکردی به دلیل تغییراتی ناچیز که در حین تخمک گذاری و آزادسازی تخمک در تخمدان رخ می دهد ، پدید می آید . دونوع کیست تخمدان عملکردی وجود دارد :
این نوع کیست ها زمانی رخ می دهند که یک کیسه در تخمدان، تخمک را آزاد ننماید که سبب تبدیل آن به کیست می گردد . بدین معنا که در یک چرخۀ قاعدگی طبیعی ، تخمک داخل یک ساک (کیسه ) کوچک به نام فولیکول رشد می نماید . زمانی که تخمک بالغ می گردد ، کیسه تخمک را آزاد می نماید . در صورت عدم رخ دادن این پدیده ، کیست فولیکولار به وجود می آید . این کیست ها در بیشتر اوقات نشانه ای نداشته و پس از سه ماه از بین می روند .
این کیست با نام کیست جسم زرد بارداری نیز شناخته می شود. زمانی که کیسه ( فولیکول) متلاشی شده و تخمک را آزاد می نماید، ساک خالی متلاشی شده و به دسته ای از سلول ها به نام کورپوس لوتئوم بدل می گردد . این سلول ها هورمون ها را برای دورۀ بعدی تخمک گذاری در دوران قاعدگی آماده می نماید. حال اگر کیسه متلاشی نشده و در این چرخه اخلالی ایجاد گردد، در درون کیسه مایع فولیکول تجمع یافته و کیست کوروپوس لوتئوم بوجود می آید . بیشتر کیست های کوروپوس لوتئوم پس از چند هفته از میان خواهند رفت . رشد این کیست ها تا به 10 سانتی متر نیز خواهد رسید .
این کیست ها داخل تخمدان رشد می نمایند و بسته به گونۀ آن می توانند خوش خیم یا سرطانی باشند. کیست پاتولوژیک از شامل دو نوع کیست است :
این کیست که در اغلب مواقع خوش خیم است از سلول هایی حاصل می شوند که تولید تخمک ها را انجام می دهند . این کیست ها توسط عمل جراحی درمان می شوند و رایج ترین گونه از کیست های پاتولوژیک هستند که پیش از 30 سالگی رخ می دهند .
این کیست از سلول های پوشش خارجی تخمدان تشکیل می شود . برخی از آن ها ضخیم بوده و حاوی ماده ای بزاق گونه است و در عین حال برخی نیز حاوی مایع آبکی هستند . این کیست خوش خیم بوده و در خانم های 30 تا 40 سال رخ می دهد .
کیست های فانکشنال یا به دلیل مصرف داروهایی رخ می دهد که روند تخمک گذاری را تسهیل می نماید و یا بر اثر اختلالات هورمونی اتفاق می افتد و در اغلب اوقات نیز به خودی خود از بین می رود .
این پدیده زمانی رخ می دهد که بافت خونزیری کنندۀ رحم در محلی خارج از آن رشد نماید. اندومتریوما نام کیستی است که بر اثر این پدیده بوجود می آید . بافت اندومترویوزیس ممکن است به تخمدان چسبیده و رشد نماید . این کیست ها ممکن است به هنگام مقاربت جنسی و دوران قاعدگی سبب بروز درد شوند .
کیست های تخمدانی اغلب در دوران بارداری و جهت حمایت از آن و پیش از شکل گیری پلاسنتا ( جفت) بوجود می آید . در برخی موارد نیز با پایان دوران بارداری این کیست ها باقی مانده و نیاز به خارج نمودن آن می باشد .
این عفونت ها می تواند به تخمدان ها و لوله های فالوپ انتشار یافته و سبب پیدایش کیست گردد .
بیشتر کیست های تخمدانی کوچک هستند و نشانه ای ندارند. در صورت بروز نشانه، ممکن است به صورت موارد زیر باشد :
1.دوران قاعدگی توام با درد و نامنظم
2.احساس درد در لگن : ممکن است این درد مداوم یا متناوب باشد که به نواحی پایین پشت و ران هم برسد . این درد ممکن است در ابتدا یا انتهای دورۀ قاعدگی رخ دهد .
3.احساس درد به هنگام آمیزش ( دیسپارونیا)
4.اختلالات گوارشی : شامل احساس درد هنگام دفع مدفوع ، فشار روی روده و احساس نیاز مکرر به دفع مدفوع
5.اختلالات شکمی : فشار ، تورم یا سنگینی شکم
6.اختلالات ادراری : مشکل در تخلیۀ کامل ادرار یا احساس نیاز مکرر به تخلیه آن
7.اختلالات هورمونی
جسم زرد یا همان کورپوس لوتئوم توده ای سلولی در تخمدان زنان باردار است که وظیفۀ ترشح هورمون های استرادیول ، پروژسترون و اینهیبین A را بر عهده دارد . پس از مرحلۀ تخمک گذاری به کمک هورمون لوتئینی (هورمون LH) باقی ماندۀ سلول های فولیکولی که پاره شده است ، رشد نموده و تودۀ جسم زرد را تشکیل می دهند . هورمون LH عامل اصلی ترشح استروژن و پروژسترون از جسم زرد می باشد .
برچسب ها
نظرات
پری علی محمدلو
9 ماه و 23 روز پیش
ارسال پاسخ
کورپوکس لتعوم دربارداری