مطابق با موسسۀ ملی قلب، شش و خون ، در صورتی که فرد در ابتلا به بیماری ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) مشکوک گردد در نخستین اقدام باید به پزشک مراجعه نماید. در صورت هرگونه اهمال نتایج جبران ناپذیری از جمله بروز آمبولی ریوی را به دنبال دارد.
لخته شدن خون یا دَلَمه شدن خون زمانی رخ می دهد که خون منعقد گردد (اصطلاح عام : بسته شدن) ، در صورت رخ دادن این عارضه در بدن ، با مشکلات شدیدی مواجه خواهد شد ، به ویژه آن دسته از لخته های متحرکی که با ورود به شش ها ، موجب بروز آمبولی ریوی می شوند. آژانس تحقیقات و کیفیت مراقبت از سلامت (AHRQ) ، ورم ، قرمزی پوست، پا درد، گرمای پا را از جملۀ نشانه های لخته شدن خون در پا اشاره نمودند. در عین حال اگر ایجاد لخته در رگ بزرگتری رخ دهد ، ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) رخ می دهد. این عارضه اغلب اوقات بر اثر عدم تحرک حاصل از جراحی، جراحت یا نشستن طولانی مدت برای نمونه در پروازهای طولانی رخ می دهد.برای مطالعه ی مطالب بیشتر به سایت پزشکی امروز مراجعه کنید.
همانطور که اشاره گردید ، نشانۀ لخته شدن خون در پا اغلب اوقات پا درد و ورم است و به راحتی قابل تشخیص است. البته که DVT نیز الزاما همواره با این نشانه ها همراه نمی شود. در زیر به برخی از نشانه ها به اختصار اشاره می نماییم:
ورم: اگر لخته شدن خون در پا رخ دهد ، آن پا ورم نموده تا حدی که یک پا بزرگتر از پای دیگر می گردد.
قرمزی پوست: تغییر رنگ پوست به رنگ قرمز که در اغلب اوقات رخ می دهد.
درد: برخی اوقات درد در بخشی از پا که لختۀ خون رخ داده احساس میگر
حرارت: محل ورم و پوست قرمز گرم می گردد.
:
مطابق با موسسۀ ملی قلب، شش و خون ، در صورتی که فرد در ابتلا به بیماری ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) مشکوک گردد در نخستین اقدام باید به پزشک مراجعه نماید. در صورت هرگونه اهمال نتایج جبران ناپذیری از جمله بروز آمبولی ریوی را به دنبال دارد.
از نشانه های آمبولی ریوی به موارد زیر می توان اشاره نمود:
-کوتاهی تنفس
-احساس درد هنگام تنفس
-تند نفسی
-افزایش ضربان قلب
در صورت عدم اقدام به موقع ، زندگی فرد در معرض خطر قرارخواهد گرفت.
آژانس تحقیقات و کیفیت مراقبت از سلامت (AHRQ)، موارد زیر را به عنوان عوامل خطر زا یا ریسک فاکتور لخته شدن خون معرفی نمود:
-شخص اخیرا تحت عمل جراحی قرار گرفته باشد.
-داشتن بیش از 65 سال سن
- مصرف هورمونهای پیشگیری از بارداری
-شخص تحت درمان سرطان باشد یا پیش تر تحت درمان بوده باشد.
-شکستگی لگن، باسن ، پا
-زخم شدید
-چاقی شدید
-عدم تحرک ، نشستن و یا خوابیدن بیش طولانی مدت
-پیشینۀ سکتۀ مغزی
-وجود حفره در بدن جهت تجویز دارو
- عارضه های عروقی
-مشکلات قلبی
-فرد پیش تر دچار این عارضه گشته باشد یا در خانواده خود چنین پیشینه ای موجود بوده باشد.
از اقدامهای مهم در جهت پیشگیری از بروز لخته های خونی ، فعالیت داشتن شخص است. مرکز پیشگیری و کنترل بیماری ها داشتن فعالیت ، تناسب اندام و پیروی ازدستورات پزشک را از مهمترین اقدامات در جهت پیشگیری از بروز لخته شدن خون در پا عنوان می نماید. همچنین پیاده روی های منظم ، ورزش دادن پا هنگامی که در حالت نشسته هستید را توصیه می نماید:
-بلند نمودن و پایین آوردن پاشنۀ پا در حالتی که شصت پا روی زمین است.
-بلند نمودن و پایین آوردن شصت پا و امتداد آن در حالتی که پاشنۀ پا روی زمین است.
-سفت کردن و شل کردن ماهیچه های پا
نشریۀ ترومبوز و هموستاز نیز مصرف آسپیرین با دوز پایین را در ممانعت از بروز لخته خون و DVT موثر میداند.
کاهش خطر بروز لخته های خونی و ترومبوز با رعایت نکات بالا امکان پذیر است ، در هر روی مراجعه و چکآپ منظم باید در دستور کار هر فرد قرار گیرد
نظرات
نزیره میرزای
3 سال و 6 ماه و 27 روز پیش
ارسال پاسخ
نزیره میرزای