مصرفداروهای آنتی هیپرتانسیو یا سبب افزایش میزان اسیداوریک سرم میشوند (مثل دیورتیکها و بتابلوکرها) ویا موجب کاهش اسیداوریک سرم میگردند (مثل بلوکرهای کانال کلسیم و لوزارتان).
میان مصرف دیورتیکهای تیازیدی و نقرس ارتباط قابل قبولی وجود دارد ولی روشن نیست کدام یک از گروههای دارویی سبب افزایش یا کاهش نقرس میگردند.
طی یک بررسی مورد ـ شاهد، محققان به تعیین ارتباط میان استفاده از داروهای ضدفشارخون و احتمال بروز نقرس در بیماران دچار هیپرتانسیون پرداختهاند.
قریب25000 بزرگسال 20( تا 79 سال) دچار نقرس با۰۰۰/۰۵ شاهد تطبیق داده شدند.
بعد از تطبیق از نظر عوامل متعدد بالقوه محدودکننده (مثل سن، جنس، شاخص تودهی بدن، مصرف الکل)، احتمال بروز اتفاقی نقرس در بیماران هیپرتانسیوی که ازبلوکرهای کانال کلسیم ولوزارتان استفاده می کردند به مراتب پایینتر بود ولی دربیمارانی که ازدیورتیک ها، بتابلوکرها، مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین و بلوکرهای گیرندهی آنژیوتانسینغیرلوزارتـان(BRA)استفاده می کردند افزایش نشان میداد.
در افراد بدون هیپرتانسیونی که از این داروها استفاده میکردند نیز نتایج مشابهی به دست آمد.
قابل توجه آنکه استفادهی طولانی تر از بلوکرهای کانال کلسیم ولوزارتان با کم شدن تدریجی احتمال نقرس همراه بود.
BMJ 2012 Jan 12;344:d8190
موافق با آثار این داروها برتراز اسید اوریک سرم، مصرف بلوکرهای کانال کلسیم ولوزارتان با کاهش احتمال بروز نقرس همراه است در صورتی که مصرف دیورتیک ها ، بتابلوکرها، مهارکننده های ACE و ARB های غیرلوزارتان با افزایش احتمال نقرس همراه است.
باتوجه به آنکه، هیپرتانسیون خود عامل خطرساز نقرس به شمارمی رود و بسیاری از بیماران نقرسی، خود دچار هیپرتانسیون هستند، این نتایج بسیارجالب توجه است.
مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)وبلوکرهای گیرندهی آنژیوتانسین (ARB)، مراحل متفاوتی ازسیستم رنین آنژیوتانسین را بلوک می کنند.
آلیسکایرین (Tekturna) به طور مستقیم موجب وقفه ی رنین (اولین مرحله در سیستم رنین آنژیوتانسین) میشود و دردرمان هیپرتانسیون مورد تأیید قرارگرفته است.
با وجودی که به نظرجالب توجه میآید، درمان دوتایی با مهار کننده های ACEوARB با افزایش احتمال صدمه ی حاد کلیه و هیپرکالمی همراه است. اما هنوز معلوم نیست که آیا این مسأله درمورد درمان دوتایی آلیسکایرن و یک مهارکنندهی ACE یا ARB هم صادق است.
طی یک متاآنالیز شامل10 کارآزمایی غیرانتخابی شاهددار شامل بیش از 4800 نفر، در بیمارانی که از درمان دوگانهی آلیسکایرین و یک مهارکنندهی ACE یا یک ARB سود میبردند، احتمال بروز هیپرکالمی بسیار بیشتر از بیمارانی بود که از یک داروی مهارکنندهی ACE یاARB یا آلیسکایرین استفاده میکردند.
دربیمارانی که ازدرمان دوگانهی آلیسکایرین ویک مهارکنندهی ACE یا یک ARB استفاده می نمودند، احتمال بروز صدمه ی حاد کلیه بالاتر از بیمارانی نبود که از تک درمانی با مهارکننده ی ACE و ARB یا آلیسکایرین استفاده میکردند.
BMJ 2012 Jan 9;344:e42
درمورد هیپرتانسیون درکارآزمایی افراد بسیار سالمند (HYVET) ، شرکت کنندگان (بیش از80 سال) با فشارخون سیستولی (BP) بیش از160میلی متر جیوهیی شرکت داشتند که از درمان آنتیهیپرتانسیو استفاده کرده و نسبت به گروه دارونما دارای میزان مرگ ومیر کمتر و رویدادهای قلب وعروق (CV) اندک بودند. متوسط پیگیری ۸/۲ سال بود.
N Engl J Med 2008;358:1887
درگسترشHYVET با برچسب باز، محققان به ارزیابی این مسأله پرداختند که آیا منافع حاصل از درمان کاهشBP درشرکتکنندگان فوری بوده است یا نه.
بیش از1700شرکت کنندهی HYVET درگسترش1سالهی این کارآزمایی شرکت کردند.
آن عده که در کارآزمایی اصلی از داروهای کاهندهی فشار استفاده کرده بودند (اینداپاماید SR، دوز روزانهی 1/5میلیگرم و پریندوپریل روزی۲تا4 میلیگرم در صورت لزوم برای رسیدن فشارخون به کمتر از ۰۸/۰۵۱ میلی متر جیوه)، درمان را ادامه دادند، درصورتی که افراد مصرف کنندهی دارونما نیز ازهمین رژیم ضدفشارخون استفاده نمودند.
در 6 ماه گسترش کارآزمایی، میزان BP میان دوگروه، اختلاف قابل توجهی نداشت.
بعد ازیک سال، نرخ استروک، نارسایی قلب و رویدادهای CV در هر دو گروه مشابه بود ولی میزان مرگ ومیرCV ومرگ و میر به هرعلت درگروهی که قبلاً ازدارونما استفاده کرده بودند به مراتب بالاتر بود.
BMJ 2012 Jan 4;344:d7541
درافراد بسیار سالمند دچار هیپرتانسیون،منافع فوری درمان کاهندهی فشارخون شامل است برکاهش احتمال استروک، نارسایی قلب، رویدادهای قلب وعروق و برای کاستن ازمیزان مرگ ومیر، احتمالاً دوره ی درمان درازمدت تر لازم است.
به هرحال، شرکت کنندگان در HYVET افراد نسبتاً سالم مقیم چین و اروپای شرقی بودهاند و مصنفان گزارش اصلی این ادعای نامحتمل را اظهار داشته بودند که فقط ۲ نفر از 1900 نفر گروه درمان دچار رویدادهای ناگوار مرتبط با دارو شده اند.
به این ترتیب، معلوم نیست که بتوان این نتایج را به صورت گسترده تعمیم داد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایت پزشکی امروز مراجعه نمایید.
ثبت نظر