ب)ریزشمو بهصورت طرحدار )آلوپسی آندروژنتیک :(تخمینزده شدهاست که20درصد خانمها گرفتار این فرم ریزشمو هستند. شیوع آلوپسی آندروژنتیک با شروع یائسگی و پس ازآن در خانمها افزایش پیدا میکند .طرح کلی ریزشمو در خانم مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک شبیه آقایان است یعنی شروع طاسی از جلو و طرفین سر و یا قسمت وِرتکس بوده و پیشرفت آن هم مانند طاسی با طرح مردانه میباشد. علل این فرم ریزشمو در خانمها همان علل طاسی با طرح مردانه در آقایان )ژن، هورمونهای مردانه و سن( است و ژن آن ممکناست از طرف مادری یا پدری به ارث برده شود.
باوجود این شباهتهای کلی، طرح ریزشمو در خانمهای دارای این بیماری در جزییات با طرح ریزشمو در آقایان دارای آلوپسی آندروژنتیک بسیار متفاوت میباشد. علل این تفاوتها بهدرستی شناخته نشدهاند ولی به احتمال زیاد مهمترین آنها پایینبودن کلی میزان هورمون مردانه) تستوسترون( در خانمها است .همانطورکه میدانید تستوسترون در بدن تبدیل به دیهیدروتستوسترون شده و مادهی اخیر است که مسوول بروز طاسی میباشد. عامل تبدیل تستوسترون به دیهیدروتستوسترون آنزیمی بهنام ـ 5آلفا رداکتاز است و غلظت این آنزیم در مناطق طاس )خانم یا آقا (بالاتر از مناطق غیرطاس است. بااینحال میزان این آنزیم در خانمها فقط نصف آقایان بوده و علاوه بر این پوستسَر خانمهای طاس نسبت به آقایان طاس دارای مقادیر بالاتری از آنزیمی بهنام آروماتاز است که از تبدیل تستوسترون به دیهیدروتستوسترون ممانعت مینماید. بهخصوص غلظت این آنزیم درمناطق جلویسَر خانمها بسیار بالا است و به این دلیل است که اولاً قسمت جلویسر و خط رویشمو فقط در مراحل پیشرفتهی آلوپسی آندروژنتیک در خانمها درگیر میشود و ثانیاً طاسی کامل سر در خانمها برخلاف آقایان بهندرت مشاهده میگردد.
نکتهی مهم این است که خانمهای دارای آلوپسی آندروژنتیک همانند آقایان مبتلا به این عارضه پاسخ درمانی بسیار خوبی به پیوند موی طبیعی میدهند.
خانمهای دارای ریزشموی آندروژنتیک معمولاً اختلال هورمونی ندارند ولی در پارهای از موارد علت آلوپسی آندروژنتیک در خانمها اختلالات هورمونی مثل ترشح زیاد تستوسترون توسط یک تومور) غده (میباشد که دراینحال سایر علائم مردانهشدن ازقبیل کلفتشدن صدا، موی زاید در صورت و جوش غرور جوانی )آکنه( هم مشاهده میگردد. دراینگونه بیماران لازم است که سریعاً مداخلهی درمانی و در صورت لزوم جراحی صورت گرفته و نیز از داروهای ضدهورمونهای مردانه مثل اسپیرونو لاکتون و سیپروترون استات استفاده شود.
ج (ریزشمو بهصورت گسترده و پخش: دراینحالت همهی پوست سر بهصورت یکنواخت دچار ریزشمو شدهاست .این فرم طاسی درخانمها بسیار شایعبوده و درآن نهتنها تعداد موها کاهش یافته بلکه قطر هر تار مو نیز کم شدهاست .نظر بهاینکه ریزشمو دراین بیماری گسترده و پخش است و منطقهی دهندهیمو در پشتسر نیز درگیر میباشد، لذا این افراد انتخاب خوبی برای پیوند موی طبیعی نبوده و انجام اینکار بهصلاح آنها نمیباشد. این فرم طاسی برخلاف نوع قبلی ریزشمو در خانمها دارای علل متنوعی به غیراز مسألهی توارث میباشد و لذا ضروری است که شخص مبتلا مورد ارزیابی دقیق قرارگرفته و نوع درمان وی نیز به دقت تعیین گردد.
ذکر این نکته ضروری است که فرقسر در همهی انسانها چه خانم و چه آقا باگذشت زمان و پیرشدن بازتر شده و موهای تمامی قسمتهای سر نیز نازکتر و کمتر میگردند .این پدیده طبیعی بوده و دیده شدهاست که در سن 50سالگی حدود نصف خانمها دارای درجاتی از کمپشتی و نازکشدن موها گردیدهاند .این مسأله با شروع یائسگی بهمراتب مشخصتر و شدیدتر شده و حتی بهدلیل افزایش نسبی میزان تستوسترون در زمان یائسگی تعداد موهای جلویسر نیز مقداری کاهش مییابد ولی همانطور که قبلاً توضیح دادهشد حتی دراین موارد هم طاسی وسیع و کامل خیلی بهندرت در خانمها مشاهده میگردد.
ثبت نظر