شماره ۱۰۰۵
دکتر علی وفائی - پوست
مشکلات کاشتمو درخانمها:
همانطور که ذکر شد کاشت موی طبیعی درخانمها دارای یک دسته مشکلات و محدودیتهایی است که باید باصداقت و بهروشنی با بیمار درمیان گذاشتهشده تا ایشان آن را کاملاً متوجه و پس ازآن لازماست که بیمار برگهی رضایتنامهای را مبنیبر آگاهی کامل ازاین مسائل امضا نماید .این مشکلات عبارتنداز:
الف (در اکثریت موارد کاشت مو در خانمها لازماست که همهی موهای سر درحد نمرهی چهار کوتاه شوند. واضح است که پذیرش این موضوع برای یک خانم بسیار مشکل و درموارد زیــادی غیـــرقابـــل قبول است.
ب( تعداد موهای قابلبرداشت از منطقهیدهنده)پشتسر (در خانمهای دارای طاسی آندروژنتیک کمتراز آقایان است که علت آن قبلاً توضیح داده شدهاست. همان مقدار مویی هم که قابلبرداشت از پشتسر است معمولاً ازنظر مشخصات ظاهری مثل قطر و رنگ مو ضعیف بوده و لذا قدرت پوشانندگی خوبی ندارد. همهی این عوامل باعث ضعیفشدن نتایج کاشتمو در خانمها میگردد.
پ (طرح ریزشمو در خانمها که اغلب گسترده و پخش بوده و موجب بروز مشکلاتی در روند پیوندمو میگردد. در آقایان ریزش موی مردانه بهصورت فقدان کامل مو در هرمنطقه تظاهر میکند که دارای سیر پیشروندهاست بهاین معنی که یک منطقه از پوستسر دچار طاسی شده، موهایش کاملاً ریخته و بعداً این منطقهی طاس گسترش پیدا میکند .ازطرف دیگر درآقایان موهای پشتسر بهندرت دچار ریزشمو شده و لذا آقایان همواره از منطقهیدهندهی خوبی برای انجام کاشت موی طبیعی برخوردارهستند.
از سویدیگر در خانمهای دارای طاسی معمولاً ریزشمو بهصورت گسترده و پخش بوده و شروع آن هم ازمنطقهی معینی نمیباشد بهاین معنی که همهی سر بهصورت کموبیش دچار طاسی میگردد .این وضعیت خاص ریزشمو در خانمها این اشکال را بهوجود میآورد که اولاً منطقهی طاس وسعت زیادی داشته و تعداد زیادی مو برای ترمیم لازم دارد و ثانیاً منطقهی دهندهیمو) پشتسر (هم کم پشت است و موی زیادی برای برداشتن ندارد. بههمیندلیل در اکثریت موارد طاسی درخانمها (بهرغم فقدان عوامل منفی دیگر) فرد موردنظر کاندید خوبی برای کاشت موی طبیعی نبوده و ناچار است یا مشکل خود را با کلاهگیس حل کند و یا اینکه با طاسی خود بسازد. ازطرف دیگر بهدلیل پخشبودن طاسی درخانمهای دارای طاسی آندروژنتیک باید گرافتها را لابهلای موهای موجود) که ضعیف بوده و تحتتأثیر فرآیند آلوپسی آندروژنتیک درحال ریزش میباشند و عاقبت میریزند (کاشت .فرورفتن گرافتها دربین موهای موجود به آنها استرس وارد میکند که چند نتیجه دارد:
1) ممکناست موهـای موجود )ازقبل (تحتتأثیر این استرس بریزند و رویش دوباره نداشته باشند.
2)ممکناست تحتتأثیر این استرس موهای موجود بریزند و فقط درصــدی ازآنها دوبـــاره رشد کنند.
۳) ولی دراکثریت موارد قسمت اعظم موهایی که تحتتأثیر این استرس دچار ریزش شدهاند پساز ۱۲تا۱۸ماه دوباره درمیآیند .مسلم است که این مدت طولانی کم موییِ ظاهری موجب فشار روحی و روانی زیادی در فرد و اطرافیان وی شده که گاهی اثرات منفی در رشد موهای کاشته شده و موهای موجود (ازقبل( دارد.
ت (چون پدیدهی طاسی آندروژنتیک فیالنفسه یک امر درحالگسترش و پیشرونده میباشد) هم درمنطقهای که کاشتمو انجام شدهاست البته برای موهای موجود فرد نَه موهای کاشتهشده و هم درمناطق دیگر سر( لذا بهاحتمالزیاد تراکمی که درحالحاضر) یعنی با کاشت موی طبیعی( برای یک منطقه از سر بهوجود آمده است درطول زمان کاهش مییابد .مدتزمان لازم برای وقوع این کاهش تراکم درمنطقهی کاشتهشده از ماهها تا سالها بعداز کاشتمو بوده و تعیین دقیق آن امکانپذیر نمیباشد زیرا بهشدت به زمینهی ژنتیکی فرد و مشکلات آتی وی) مانند بروز بیماریها، حاملگی، زایمان و غیره (ارتباط دارد. درهرحال باکاهش تراکم گاهی کاشتموی مجدد ضرورت پیداکرده و گاهی هم امکان کاشت مجدد نبوده و باید از روشهای دیگر مثل کلاهگیس بهره جست.
درمجموع میتوان خانمهایی را که کاندید مناسبی برای کاشت موی طبیعی هستند را به2 دسته تقسیم کرد:
الف( طاسی آندروژنتیک با طرح و شکل مردانه که دارای موهای ضخیم و متراکم در منطقهی دهنده) پشت سر( بوده و در منطقهی گیرنده) طاس( هم موهایی با قطر طبیعی و با فضاهای خالی بزرگ در بین موها وجود داشته باشند بهطوریکه بهراحتی بتوان دراین مناطق خالی کاشت مو را انجام داد و درضمن اختلاف بین رنگمو و رنگپوست بهمیزان حداقل باشد. حتی دراین موارد مناسب نیز همهی مشکلات ذکر شده کموبیش وجود داشته و تمامی این مسائل باید بهروشنی برای بیمار توضیح دادهشده و فقط پساز فهمیدن کامل و اخذ رضایتنامه اقدام به کاشتمـــوی طبیـــعی در فرد نمود.
ب( فرد بهدلایل دیگر ریزش مو دارد مثل سوختگی سر و یا اسکار )جوشگاه( بخیه که دراین حالت مشکلات و محدودیتهای ذکرشده برای کاشتمو درخانمها ارتباطی به ایشان نخواهد داشت و کاشت موی فرد معمولاً موفقیتآمیز خواهد بود.
طریقهی برداشت و کاشتمو در خانمها تفاوت زیادی با آقایان ندارد. بهترین متد کاشتمو در خانمها روشFUT و یا روش ترکیبی است و مگر در موارد خاص روشFIT بهتنهایی کـاربــرد زیـــادی در خانمها ندارد.
بهدلیل ماهیت گستردهی ریزشمو در خانمها بهتر است شکافهای ایجادشده بسیار نازک و ظریف بوده و نیز گرافتهای مورد استفاده۲تا۳ تارمویی باشند تا اثر پوشانندگی بیشتری داشته و بیمار رضایت بالاتری بهدست بیاورد. درضمن چون منطقهی ریزشمو در خانمها خیلی وسیع است لذا باید اهموفیالاهم کرده و در مناطقی مو کاشته شود که اهمیت بیشتری ازنظر زیبایی داشته و تأثیر بارزتری در تغییر ظاهری فرد بگذارد. محلول ماینوکسیدیل بهصورت درازمدت )حداقل 2 تا ۵ سال (پساز کاشتموی خانمها تأثیر بسیار خوبی داشته و استفاده ازآن قویاً توصیه میشود.
ثبت نظر