شماره ۱۰۳۰

درمان تلانژیکتازی توسط IPL

دکترمحمدرضا شفیعی - پوست

درمان تلانژیکتازی توسط IPL

اتیولوژی یا علل پیدایش ضایعات عروقی (تلانژیکتازی، فلاشینگ و روزاسه) که عمدتاً در ناحیه‌ی صورت در شکل تلانژیکتازی صورت، فلاشینگ یا برافروختگی خود را نمایان ساخته در اندام تظاهر آن عمدتاً به شکل مویرگ‌های گشاد‌شده‌ی پرخون (واریس) بوده، دلائل فراوانی داشته ولی حاصل و تظاهر کلینیکی همه‌ی این بیماری ها به‌علت گشادی مویرگ‌ها و تجمع و استاز (ایستائی) خون در رگ‌ها می‌باشد.

مکانیسم اثر لیزرIPL بر ضایعات عروقی:

کاهش سرعت گردش‌خون و ایستائی خون در فضای رگ‌ها، باعث نشت المان‌های‌خون به خارج از مویرگ و تجمع در فضای میان‌بافتی بین رگ‌ها شده که این‌امر باعث افزایش فشار داخل رگ وگشاد‌شدن قطر آن می‌گردد.

اکسی‌هموگلوبین موجود در خون(هموگلوبین)، اساسی‌ترین عاملی است که وظیفه‌ی اکسیژن‌رسانی به بدن را عهده‌دار بوده و رنگ قرمز خون، ناشی‌از وجود عناصری است که ایجاد‌کننده‌ی این رنگ در هموگلوبین می‌باشند.

رنگ قرمز موجود در خون، طول‌موج 570 تا 620 نانومتر را به خوبی به خود جذب می‌نماید و براساس این ویژگی، لیزرهایی که امواج‌شان دارای این طول‌موج باشد، می‌توانند با جذب‌شدن توسط هموگلوبین خون، حرارت بالایی را در داخل رگ ایجاد نموده که این حرارت شدید، باعث تخریب هموگلوبین و تبدیل آن به تکه‌هایی (پارتیکل) به اندازه‌ی میکرون شده که در نهایت، با انتقال این پارتیکل‌ها به کبد، طبیعتاً حجم خون داخل رگ کاهش می‌یابد.

با رفع پر‌خونی و ایستایی خون در رگ از حجم رگ کاسته شده، که تظاهر کلینیکی آن، کم‌رنگ‌شدن مویرگ‌ها روی پوست و نهایتاً درمان ‌ضایعات‌ عروقی تلانژیکتازی، روزاسه، فلاشینگ و واریس می‌باشد.

نزد افراد دارای پوست‌تیره و سیاه (فنوتیپ 4و 5) که شدت جذب نور بیشتر و شدیدتر می‌باشد، باید از طول‌موجی که از ‌حدت و حرارت کمتری برخوردار است برای درمان ضایعات عروقی یاد‌شده استفاده نمود، بنابراین برای درمان واریس در‌این‌گونه فنوتیپ‌ها، پیشنهاد می‌گردد که از طول‌موج 620 نانومتر که دارای انرژی کمتر و شدت ضعیف‌تری نسبت به طول‌موج قبلی ‌(570 نانومتر) برخوردار‌است، استفاده‌گردد.

تلانژیکتازی‌(Telangiectasia)، فلاشینگ‌(Flashing) و روزاسه (Rosacea)، سه بیماری هستند که در‌اثـر این اختـلال در عـروق (با اتیولوژی و علل متفاوت) ایجاد می‌گردند.

درمان تلانژیکتازی صورت:

الف) فنوتیپ پوست:

برای درمان این ضایعه‌ی عروقی، قبل‌از هر اقدام باید نوع پوست فرد یا همان«‌فنوتیپ پوستی» را تعیین نمود.

اگر فرد دارای پوست روشن یا آسیایی و یا گندمگون (‌‌فنوتیپ‌های 1،2،3) باشد، باید از هندپیسی استفاده نمود که طول‌موج ساطع‌شده از آن قوی و عمدتاً جذب هموگلوبین شده تا بتواند حرارت بالایی را درون رگ‌ها ایجاد نماید که همان گونه که اشاره شد، طول‌موج 570 نانومتر برای این هدف کاملاً مناسب می‌باشد.

برای درمان افراد تلانژیکتازیک که دارای پوست تیره و سیاه (‌فنوتیپ4و5) می‌باشند، بر‌اساس اصول یاد شدده ، باید از طول موجی که کمتر جذب هموگلوبین خون شده و عمدتاً از بافت‌ها عبور‌نموده و از بدن خارج می‌گردد استفاده نمود که بهترین طول موج برای این تیــپ بیماران،620 نانومتر می‌باشد.

ب) شارید‌گی یا Fluence:

هرچه قدرت، توان‌ و ‌یا شارید‌گی IPL بیشتر باشد، ‌اثر‌بخشی ایجاد حرارت در رگ بیشتر خواهد بود، بنابراین برای درمان ضایعات عروقی نزد افراد دارای پوست‌روشن، می‌توان از شارید‌گی بالا و حداکثر دستگاه (از ۱۷تا۲۱ ژول بر سانتی‌متر‌مربع) استفاده کرد و نزد افراد گندمگون و پوست‌تیره،از شارید‌گی پائین و حداقلی باید استفاده نمود (از۱۵‌تا‌۱۷‌ژول بر سانتی‌متر‌مربع).

ج)زمان تابش(Pulse Duration):

برای اجتناب از بروز اریتم، سوختگی و زخم اگر طول موجی قوی و با شاریدگی بالا به رگ بتابد، طبیعتاً باید مدت‌زمانی‌که این طول‌موج به هدف می‌تابد، حداقل بوده تا ایجاد عوارض ننماید.

بنابراین نزد پوست‌های روشن که از طول‌موج پرانرژی (570نانومتر) و شارید‌گی بالا (20ژول بر ‌سانتی‌متر‌مربع) به‌کارگرفته می‌شود، نیازی به تابش زیاد اشعه به پوست نبوده و باید مدت‌زمان ساطع حداقل انتخاب گردد (20ms) و نزد پوست‌های گندمگون و تیره که کلیه پارامترها (شارید‌گی و طول‌موج) به‌حداقل بوده، باید مدت زمان تابش ‌اشعه را افزایش‌داد تا اثربخشی بهتری حاصل‌گردد، پس ‌مدت‌زمان ‌تابش می‌تواند طولانی‌تر (30ms‌تا 60) انتخاب گردد.

د)سرمایش دستگاه (Cooling):

ایجاد سرمایش در محل تماس دستگاه با پوست نیز از پارامترهای مهمی است که در صورت دقت نکردن لازم پزشک،عوارض و آسیب‌های جدی سوختگی برای  فرد ایجاد می‌نماید.

بنابراین، درجه سرمایش باید به گونه‌ای انتخاب گردد که پوست حساس را از حرارت دستگاه بیشتر  محافظت نماید. به‌این‌معنی که برای پوست‌های روشن و اروپایی (فنوتیپ‌های1و2) از درجه‌ی سرمایش‌کمتر (8‌و ‌9و 10 سانتی‌گراد) می‌توان استفاده نمود و برای تیپ‌های پوستی۴،۳و۵، که حفاظت از پوست اهمیت بیشتری پیدا می‌کند، باید سرمایش دستگاه را بیشتر‌کرده و حداکثر تا 13‌درجه سانتی‌گراد منطقه را سرد نمود.

ج) تعداد عبور (Pass):

به‌منظور به دست‌آوردن نتیجه‌ای مطلوب‌تر از هر‌جلسه‌ی درمانی، پیشنهاد می‌شود که دستگاه 2 تا‌ 4 مرتبه روی منطقه‌ی مبتلا به تلانژیکتــازی عبــــور‌ (Pass) کند.

 

تعداد بازدید : 2062

ثبت نظر

ارسال