شماره ۱۰۵۱

تاثیر نوشیدنیهای شیرین بر قاعدگی زودرس

تاثیر نوشیدنیهای شیرین بر قاعدگی زودرس

مصرف روزانه‌ی نوشیدنی‌های شیرین، باعث کاهش ۲/۷‌ماه در سن شروع قاعدگی می‌شود.

چهارشنبه 3 تیر 1394
گروه ترجمه سایت پزشکی امروز

مصرف نوشیدنی‌های شیرین (حاوی شکر) را می‌توان با افزایش خطر ابتلا به چاقی مفرط و دیابت نوع2 مرتبط دانست. اما با توجه به نتایج بررسی‌های اخیر ، دخترانی که به‌طور مرتب نوشیدنی‌های شیرین را مصرف می‌کنند، می تواند قاعدگی زودرس را درمقایسه با گروهی که این نوشیدنی‌ها را مصرف‌نمی‌کنند ، به همراه داشته باشد و این موضوع، آن ها را در‌معرض خطر ابتلا به سرطان‌ پستان قرار‌می‌دهد. دخترانی که بیش‌از ۱/۵‌ وعده در روز نوشیدنی شیرین می‌خورند، ۲/۷ ماه شروع قاعدگی زودتری دارند.

تاثیر نوشیدنی های شیرین بر قاعدگی زودرس:

طبق گزارش‌های مرکز کنترل و پیشگیری‌ از بیماری‌ها(CDC)، تقریباً نیمی‌از جمعیت آمریکا در هر‌روز نوشیدنی شیرین مصرف می‌کنند که ۶۰ درصد آنان را زنان در محدودۀ سنی ۲تا۱۹‌سال تشکیل می‌دهند. نوشیدنی‌هایی که با شکر شیرین می‌شوند، تبدیل به یکی‌از دغدغه‌های سلامت عمومی شده‌اند و بررسی‌های فراوانی در مورد رابطۀ نوشیدنی‌ها و افزایش‌وزن در کودکان و نوجوانان انجام‌ شـده‌است. در اکتبر‌2014، Medical News Today گزارشی مبتنی ‌بر یک تحقیق را منتشر‌کرد که نشان‌می‌داد بین مصرف نوشیدنی‌های شیرین و پیری‌ زودرس سلول‌های ایمنی، ارتباط وجود دارد.

با این وجود، مقالۀ پیش‌رو برای نخستین ‌بار، قاعدگی زودرس در دختران را به مصرف نوشیدنی‌های شیرین توسط آنان مرتبط دانسته است.محققان جهت تقویت یافته‌های خود، ۵۵۸۳ دختر را (در محدوده‌ی سنی ۹تا۱۴‌سال) مورد‌ارزیابی قرار‌دادند. این بررسی بخشی‌از پروژه‌ی تحقیق رشد کنـونی بود که در آن 16875کـودک از Nurses Health Study II مشارکت‌داشتند.

در زمان پایه‌گذاری تحقیق در سال 1996، قاعدگی در هیچ‌یک از دختران شروع نشده بود. با ادامـــــه‌دادن بررسی تا سال2001، ۱۵۹دختر (۳‌درصد از شرکت‌کنندگان) دچار شروع دوره‌ی قاعدگی شدند. در نقاط زمانی خاصی در‌این دوره‌ی 5‌ساله‌ی ارزیابی، دختران باید یک پرسشنامه‌ی رژیم‌غذایی را پُر می‌کردند که نشان‌می‌داد چه‌مقدار نوشیدنی شیرین مصرف کرده‌اند (منظور از نوشیدنی شیرین نوشیدنی‌هایی است که به آنها شکر از‌قبیل ساکاروز، گلوکوز و شربت ذرت اضافه شده‌است).

در این پرسشنامه‌ها از آنها پرسیده شده بود که چند‌وقت یک‌بار از این‌دست نوشیدنی‌ها مصرف می‌کنند. (برای‌مثال یک لیوان یا یک قوطی نوشابه یا یک لیوان یا یک بطری چای‌سرد شیرین). همچنین برای ارزیابی اثرات نوشیدنی‌هایی که به‌طور مصنوعی شیرین‌‌شده بودند یا به‌طور طبیعی، از دختران سؤال می‌شد که چند‌وقت یک‌بار نوشابه‌ی رژیمی یا آبمیوه مصرف می‌کنند؟

 

محققان دریافتند که به‌طور متوسط، دخترانی که بیش‌از ۱/۵وعده نوشیدنی شیرین روزانه مصرف‌می‌کنند، شروع قاعدگی‌شان ۲/۷‌ماه زودتر از سایر دخترانی است که در هفته دو وعده یا کمتر از این نوشیدنی‌ها مصرف می‌کنند.

مهمتر از آن، محققان دریافتند که در هر‌سنی بین ۹‌تا‌۱۸/۵سالگی، دخترانی که بیش‌از ۱/۵‌وعده نوشیدنی شیرین در روز مصرف ‌می‌کنند، ۲۴درصد احتمال شروع‌ قاعدگی‌شان در ماه آتی بیشتر از دخترانی است که دو وعده یا کمتر در هفته می‌نوشند.

به‌طور‌کلی، دخترانی که نوشیدنی‌های شیرین‌تری می‌نوشند، شروع قاعدگی‌شان در ۱۲/۸‌سالگی بوده و آنها که کمتر نوشیدنی شیرین می‌نوشیدند، ۱۳سالگی آغاز دوره‌ی ماهیانه‌ی آنها می‌بود.

محققان دریافتند بین مصرف نوشیدنی‌های شیرین طبیعی و مصنوعی و سن نخستین قاعدگی، ارتباطی وجود ندارد.

بعدها محققان اثر عوامل دیگری که می‌تواند در سن اولین قاعدگی تأثیر بگذارد را بررسی و گزارش ‌کردند. مانند شاخص توده‌ی ‌بدنی‌(BMI)، وزن هنگام تولد، قد، فعالیت فیزیکی، ملیت/نژاد، ترکیب خانوادگی و اینکه دختران چند‌وقت یک‌بار با خانواده‌شان شام می‌خورند.

محققان در ارتباط با این نتایج بیان کردند: «بررسی‌ ما نگرانی‌هایی را که درمورد مصرف روزافزون نوشیدنی‌های شیرین بین کودکان و نوجوانان آمریکایی و سایر نقاط وجود داشت، شدت می‌بخشد».

مهم‌ترین دغدغه، چاقی در خردسالی است. در حالی‌که بررسی ما نشان‌می‌دهد نخستین قاعدگی، صرف‌نظر از شاخص توده‌ی‌بدنی، بین دخترانی‌که مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر را  بیشتر دارند، زودتر اتفاق می‌افتد. این مسأله، در بلوغ زودرس دختران اهمیت دارد که در کشورهای توسعه یافته بیشتر دیده می‌شود و دلیل آن تا‌حد زیادی ناشناخته‌است.

این تیم در توجیه یافته‌هایش بیان‌می‌کند که نوشیدنی‌های شیرین، شاخص گلایسمیک بالاتری نسبت به نوشیدنی‌های شیرین طبیعی دارند، که این موضوع منجر به تحریک افزایش غلظت انسولین در خون می‌شود. افزایش غلظت انسولین، غلظت هورمون‌های جنسی را بیشتر و شروع قاعدگی را تسریع می‌کند. یک توضیح بالقوه‌ی نتایج ممکن است حاکی از بالاتر بودن خطر سرطان سینه در این گروه باشد.

به‌گفته‌ی محققان، این نتایج باعث نگرانی در‌مورد افزایش خطر ابتلا به سرطان‌سینه شده ‌است که با قاعدگی زودرس، ارتباط دارد. به‌گفته‌ی آنان، یک‌سال پائین ‌آمدن سن‌ نخستین قاعدگی، تقریباً 5درصد خطر سرطان ‌سینه را بیشتر می‌کند. بنابراین، کاهش ۲/۷‌ماه در سن شروع قاعدگی، احتمالاً در خطر ابتلا به سرطان‌سینه مؤثر است.

میزان مصرف نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر توسط دختران در بیشترین دسته‌ی مصرف در‌این بررسی، بیش‌از ۱/۵‌ وعده در روز بود که احتمالاً مصرف آن در جمعیت‌های خاصی بیشتر خواهد بود و در آنان می‌توان انتظار داشت کاهش چشمگیری در سن بلوغ مشاهده کنیم.

از همه مهمتر، اهمیت بهداشتی مصرف نوشیدنی‌های شیرین در سن بلوغ، سلامت عمومی و احتمال بروز سرطان‌سینه را نباید نادیده گرفت.

چرا‌که بر‌خلاف سایر عوامل مؤثر در شروع قاعدگی، مصرف نوشیدنی‌های شیرین  را می‌توان اصلاح نمود و تغییر داد.

در دسامبر سال ۲۰۱۴ MNT تحقیقی ‌‌را گزارش نموده که در آن ادعا شده بود در زنانی که بلوغ زودرس دارند، خطر بروز فشارخون بالا با حمله‌های قلبی و سکته‌های مغزی بالاتر می‌باشد.

 

 

تعداد بازدید : 1733

ثبت نظر

ارسال