شماره ۱۰۷۷

درمان اختصاصی برای انواع سرطان پروستات

دکترسیدرضا اعرابی - اورولوژیست

درمان اختصاصی برای انواع سرطان پروستات

سرطان پروستات رایج‌ترین سرطان غیر‌پوستی در‌بین مردان آمریکایی و دومین عامل اصلی مرگ ناشی‌از سرطان در بین مردان سفید‌پوست، آمریکایی‌های آفریقایی‌تبار و اسپانیــایی‌تبار در آمریکا می‌باشد. انجمن سرطان آمریکا (The American Cancer Society) پیش‌بینی کرده است که در سال جاری، ۲۲۰۸۰۰مورد جدید از سرطان پروستات تشخیص‌داده می‌شود و ۲۷۵۴۰ تن به‌دلیل ابتلا به این بیماری جان خود را از‌دست‌می‌دهند.

در حال حاضر ۲/۸ میلیون امریکایی با این بیماری زندگی می‌کنند و سن متوسط بیماران در زمان تشخیص بیماری ۶۹ سال می‌باشد. طبق بررسی‌های صورت‌گرفته توسط محققان‌، سرطان‌پروستات را می‌توان به پنج‌گونه‌ی مختلف دسته‌بندی‌کرد که می‌تواند باعث ایجاد تغییراتی اساسی در درمان این سرطان‌گردد و پزشکان امیدوارند که با شناسایی گونه‌ی تومور موجود در بدن بیمار، احتمال گسترش و رشد تهاجمی تومور شناسایی‌شده را دریابند‌. سابق براین‌، امکان طبقه‌بندی سرطان پروستات در زیرگروه‌های جداگانه وجود نداشت و درنتیجه امکان درمان این بیماری در اغلب موارد از کارآیی متناقضـی بـرخوردار بود که دلیل آن دامنه‌ی گسترده‌ی پاسخ بیماران به درمان (Wide Range Of Reactions) است.

مشکلات درمان سرطان پروستات‌:

از مشکلاتی که برای این سرطان وجود دارد می‌توان به نوع رفتار متفاوت بیماری اشاره‌کرد؛ در برخی از موارد با رشد آهسته و کند و عدم بروز مشکل برای بیمار در‌طول زندگی همراه است و یا گاه با گسترش تهاجمی توأم است و نیاز به درمان فوری بیماری می‌باشد. در‌حال‌حاضر راه قابل اعتمادی برای افتراق این دو نوع رفتار از هم وجود ندارد و به این به‌معناست که امکان‌دارد در برخی‌از مردان بیمار، درمانی صورت‌گیرد که به آن احتیاج ندارند و ممکن است با عوارض ناخواسته‌ی این درمان‌ها مواجه شوند، در‌حالی‌که شاید درمان فشرده‌تر برای بیماران دیگر بسیار مفید واقع شود.  

درمان بر‌اساس نوع تومور:

در‌سال‌۲۰۱۰، دانشمندان با استفاده از یک رویکرد یکپارچه ژنومیک (Unique Genetic Signature) در طبقه‌بندی بیماری، متوجه شدند که سرطان‌پستان دست‌کم ۱۰بیماری مختلف است که هرکدام هویت ژنتیکی خاص خود را دارد و با تکیه بر همین یافته‌ها، تصمیم‌گرفتند که در درمان سرطان‌پروستات نیز از این روش بهره جویند. به‌این‌صورت که از بافت سالم و سرطانی پروستات نمونه‌برداری کرده و به جستجوی کروموزوم‌های غیر‌عادی پرداختند و فعالیت ۱۰۰ ژن مختلف مرتبط با تکامل سرطان پروستات را اندازه گرفتند.  در‌این بررسی، پنج نوع متمایز کشف‌شد که هرکدام اثر انگشت ژنتیکی مشخصی داشتند.

روش به‌کار‌گرفته‌شده در‌این بررسی، در‌مقایسه با تست آنتی‌ژن اختصاصی پروستات(PSA) و سیستــم درجه‌بنـدی گلیسـون (The Gleason Grading System) در پیش‌بینی تهاجمی‌ترین سرطان‌ها نیز بسیار مؤثر بود.

سرطان پروستات میلیون‌ها انسان را مبتلا کرده و درمان  آن نیز ازهر زمان دیگری در گذشته مؤثر‌تر شده‌است و مطابق اعلام انجمن سرطان آمریکا، در جدیدترین داده‌ها ادعا‌شده که نرخ بقای نسبی ۵‌ساله برای تمام مراحل سرطان پروستات تقریباً ۱۰۰درصد و نرخ بقای نسبی ۱۰و ۱۵ساله، به ترتیب‌۹۹‌و‌۹۴درصد می‌باشد.

تعداد بازدید : 1474

ثبت نظر

ارسال