شماره ۹۶۷

بی‌آبی و ورزش جوانان

بی‌آبی و ورزش جوانان

هربار که کودکان یا نوجوانان درهوای گرم ورزش یا نرمش می‌کنند درمعرض خطر کسالت‌های مرتبط با گرما هستند. لازم نیست در این مورد نگران شد و فقط کافی است نحوه‌ی بروز مشکلات ناشی از گرما را دانست و برای پیشگیری از آن اقداماتی انجام داد.
 به شرط وجود هر یک ازموارد زیر ممکن است کودک در محیط گرم یا مرطوب نسبت به بی‌آبی وسایر کسالت‌های مرتبط با گرما تأثیر‌پذیرباشد:
• لباس یا رخت محافظی پوشیده باشد که به حبس شدید و مفرط گرما کمک کند.
• به ندرت نرمش کند.
• اضافه وزن داشته یا چاق باشد.
• ناخوش بوده یا اخیراً کسالتی مانند اسهال، استفراغ یا تب داشته باشد.
• از بعضی مکمل‌ها یا داروهایی مانند داروی سرماخوردگی استفاده نماید.
 • دچار کسالت قبلی مرتبط با گرما بوده باشد.
• دچار بیماری مزمنی مانند دیابت باشد.
• خوب استراحت نکرده باشد.
عادت کردن به گرما
ظرف چند روز نخست تمرین یا کار درمحیط گرم، بسیار احتمال دارد مشکلات مرتبط با گرما بروز نماید. به این جهت در  ابتدا بهتر است زیاد سخت‌نگرفت و به تدریج و با گذشت روزهای آینده بر میزان فعالیت و مقدار تجهیزات حفاظتی افزود. برای آنکه با اطمینان بتوان گفت ورزشکار جوان به گرما عادت کرده است ممکن است تا دو هفته، وقت لازم باشد. درشرایط گرم و مرطوب، مربی باید ورزشکار را تشویق کند که:
• لازم است ورزشکار جوان مقدار کافی قبل ازتمرین مایعات کافی بنوشد و درزمان استراحت نیز حتی اگر تشنه نیست ازمایعات استفاده نماید.
• حتماً ازلباس‌های دارای رنگ روشن، کم وزن که به بدن نمی‌چسبد استفاده شود یا تا آنجا که ممکن است بدن بیرون ازلباس باشد.
• درصورت لزوم تمرین‌ها یا رقابت‌ها کم شده یا متوقف شود یا تمرین‌درفضای سرپوشیده یا درسایه انجام گردد.
زمان آهسته یا قطع کردن تمرین
برای مشخص کردن زمان خطرناک بودن تمرین شدید درگرما و رطوبت باید مربی کودک میزان رطوبت و گرما را مدام پایش کند واین کار ازطریق اطلاعیه‌های سازمان هواشناسی امکا‌ن‌پذیر است و اگر میزان رطوبت و گرما بسیار زیاد باشد، ممکن است لازم باشد فعالیت‌های ورزشی درمحیط باز  محدود شده یا قطع شود.
مشخص کردن بی‌آبی و سایر مشکلات مرتبط با گرما
حتی بی‌آبی خفیف بر پیشرفت کار ورزش کودک تأثیر می‌گذارد و او را سست و آغالش‌پذیر می‌کند. درصورت عدم درمان، بی‌آبی سبب افزایش احتمال بروز سایر کسالت‌های مرتبط با گرما ازجمله کرامپ‌های گرمایی،  واماندگی گرمایی و گرمازدگی می‌شود.
 کودک‌را باید تشویق کرد که به شناسه‌ها و نشانه‌های زودرس بی‌آبی توجه کند، ازجمله:
ـ دهان خشک یا چسبنده
ـ تشنگی
ـ سردرد
ـ سرگیجه
ـ کرامپ
ـ خستگی مفرط
به کودک باید یادآوری شود که لازم است بلافاصله وجود این شناسه‌ها و نشانه‌ها را به مربی گزارش کند. نباید دراین زمینه درکودک ایجاد نگرانی کرد. اگر بی‌آبی زود تشخیص داده شود، تنها کاری که لازم است انجام شود استفاده از مایعات واستراحت است. در صورتی که به نظر رسد کودک دچار اغتشاش فکر شده یا خودآگاهی خود را از دست داده است باید بلافاصله به اورژانس رجوع کرد.
پیشگیری کلید راه
درصورتی که کودک در هوای گرم ورزش می‌کند، باید تشویق شود که پیش از ورزش، ضمن آن و بعد از تمرین‌ و بازی مقدار زیادی مایعات بنوشد، باید به کودک، شناسه‌ها و نشانه‌های بی‌آبی را آموخت تا در صورت بروز شناسه و نشانه، وجود‌شان را به اطلاع برساند. در مورد تطبیق شدت تمرین ‌برحسب درجه حرارت و رطوبت محل ورزش باید با مربی سخن گفت و از تصمیم ‌مربی درمورد حذف بازی وتمرین‌ در مواردی که هوا بی‌نهایت گرم است، حمایت کرد.

 

تعداد بازدید : 1431

ثبت نظر

ارسال