دبیر کل سازمان جهانی بهداشت گفت: امیدوارم که کشورهای عضو دفتر مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت از تجربیات ایران به ویژه در حوزه مراقبتهای اولیه بهداشتی، بیشتر استفاده کنند.
به گزارش هفته نامه پزشکی امروز به نقل از ایسنا
، دکتر تدروس آدهانوم گبریسوس در حاشیه بازدید از مرکز جامع خدمات سلامت شهید کاظمیان، گفت: ابتدا خیلی خوشحالم که از این مرکز بازدید کردم و این خواسته خود من بود که از یکی از مراکز مراقبتهای اولیه بهداشتی در ایران بازدید کنم. چون از قبل میدانستم که سیستم مراقبتهای اولیه خوبی در ایران مستقر است و بنده نیز این انتظار را داشتم و آن را هم به خوبی مشاهده کردم.
وی افزود: در این بازدید نکات زیادی از سیستم بهداشتی ایران با سوالاتی که پرسیدم و پاسخ دادند، یاد گرفتم. این مرکز ۳۰ هزار نفر جمعیت تحت پوشش دارد و بستههای خدمتی زیادی به آنها ارائه میشود که به ویژه از پیگیری گیرندگان خدمت در مناطق تحت پوشش این مرکز، تحت تاثیر قرار گرفتم.
دبیرکل سازمان جهانی بهداشت با اشاره به سطح بالای دانش نیروهای بهداشتی شاغل در این مرکز بهداشتی، ادامه داد: در این مرکز در بلوکهای مختلف، به جمعیت تحت پوشش اعم از مبتلایان به فشارخون، خدمات مراقبتی ارائه میشود و به خوبی مشخص است که چند نفر باید خدمت دریافت کنند.
تدروس با بیان اینکه دانستن جزییات تحلیل وضعیت جمعیت تحت پوشش بسیار مهم است، اظهار کرد: ارتقای مراقبتهای بهداشتی اولیه در پوشش همگانی سلامت بسیار مهم است و تمرکز ما در سازمان جهانی بهداشت بر روی مراقبتهای اولیه بهداشتی است که برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت، پایه اصلی و اساسی است.
وی اظهار کرد: در ایران ساختار بسیار مناسب و قوی برای ارائه خدمات مراقبتهای اولیه بهداشتی وجود دارد و این سیستم، بنده را بسیار تحت تاثیر قرار دارد و امیدوارم که کشورهای عضو دفتر مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت از تجربیات ایران به ویژه در حوزه مراقبتهای اولیه بهداشتی و آنچه بنده بازدید کردم، بیشتر استفاده کنند.
دبیرکل سازمان جهانی بهداشت در خصوص نقاط قوت سیستم بهداشتی ایران، گفت: یکی از نقاط قوتی که در بازدید از مرکز جامع خدمات سلامت ایران دیدم این است که تمام اطلاعات خانوادهها و افراد و شرایطی که در آنها در آن زندگی می کنند، با تمام جزییات وجود دارد که این بسیار مهم است؛ چراکه بدون وجود اطلاعات افراد، نمیتوان در مورد مشکلات و بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی عروقی، مبتلایان به فشارخون و دیابت، برنامه ریزی کرد. من این اطلاعات را در بازدید خود مشاهده کردم و به نظر من، این نقطه قوت بزرگی برای ایران است.
تدروس افزود: نقطه قوت دیگر سیستم بهداشتی ایران، تمرکز بر روی سلامت نوزادان و کودکان است که از دوران شیردهی شروع میشود و اعتقاد دارم که اگر میخواهید سالمندان سالم در کشورها وجود داشته باشد، باید کودکان سالم داشته باشید. سلامت کودکان از شیردهی سالم شروع می شود و بنده تحت تاثیر قرار گرفتم که در این مرکز، میزان تغذیه با شیر مارد به صورت بسیار مشخصی در طول چهار سال گذشته، افزایش قابل توجهی یافته و به بیش از ۷۰ درصد رسیده است که خیلی خیلی مهم است.
وی تاکید کرد: نقطه قوت دیگر سیستم بهداشتی ایران این است که رویکرد مناسبی به همه گروه های سنی و دوران زندگی افراد وجود دارد. به عنوان نمونه یکی از ماماها عنوان میکرد که مادران از زمان زایمان، تولد فرزند، کودکی و رشد و تکامل فرزندش مورد مراقبت و پیگیری قرار میگیرد که این مدلی بسیار مهم است.
دبیر کل سازمان جهانی بهداشت اضافه کرد: وقتی مراقبتها از دوران بارداری و شیردهی شروع میشود و در مراحل مختلف زندگی از جمله کودکی، نوجوانی، بزرگسالی و سالمندی پیگیری میشود، یک نقطه قوت و ارزشمند در مراقبتهای اولیه بهداشتی است.
تدروس ضمن تاکید بر لزوم توجه به چالش چاقی در افراد، گفت: باید خدمات تغذیهای به بسته خدمات اضافه شود و برای کنترل چاقی و اضافه وزن باید اقدامات و فعالیتهای بیشتری انجام شود، اما مراقبت های اولیه بهداشتی میتواند راهکار و آدرس مشخصی در این حیطه ارائه کند. وقتی میزان چاقی در یک مرکز جامع خدمات سلامت ۳۳ درصد است، آمار بالایی است و باید به آن و کنترل چاقی به ویژه در کودکان، توجه کرد.
وی همچنین گفت: برای کنترل و مقابله با استعمال دخانیات باید فعالیتهای بهداشتی انجام شود. زیرا استعمال دخانیات و مواد مخدر، علت بسیاری از بیماریها مانند سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی و مشکلات دیگر در افراد است و مراقبتهای اولیه بهداشتی میتواند با عوامل خطر بیماریها مقابله کند.
دبیرکل سازمان جهانی بهداشت ضمن تمجید از مدل ارائه خدمات بهداشتی در مناطق روستایی کشور، گفت: این یک مدل بزرگ است که باید کشورها از آن درس بگیرند و مدل خدمات بهداشتی در روستاها که توسط نیروهایی که در زبان فارسی به آن "بهورز" می گویند یک نمونه عالی برای روستاها است که ایران از سالها پیش، از آن استفاده می کرده و این برای بسیاری از کشورها، ضروری است.
بنابر اعلام وبدا، تدروس اضافه کرد: تعدادی از داوطلبان سلامت را ملاقات کردم و متوجه شدم که تعداد زیادی از آنها در ایران فعالیت دارند که بسیار عالی و ارزشمند است. بر اساس اطلاعاتی که از همکارانم در این مرکز گرفتم، ایران برنامههایی برای گسترش تعداد داوطلبان سلامت دارد که خیلی مهم است و از این طریق می توان تمام خانواده را درگیر ارائه خدمت کرد.
انتهای پیام
ثبت نظر