شماره ۹۹۵

خطرات دود دست‌دوم

دکتر فروغ موسوی - داروساز

خطرات دود دست‌دوم

کسی‌که سیگار نمی‌کشد برای آن است که نسبت به خطرات سیگارکشیدن آگاه است، اما درمورد خطرات دود دست‌دوم چه می‌توان گفت؟

 

دود دست‌دوم سبب بروز مشکلات مختلف درزمینه‌ی‌ سلامت می‌شود ازجمله بیماری قلب، بیماری ریه و انواع مختلف سرطان. باید دانست در دود دست دوم چه نهفته است و برای حفاظت از خود و دیگران ازخطرات دود دست دوم چه کار می‌توان کرد.
دود دست‌دوم secondhand smoke که به دود محیطی سیگار نیز معروف است آن دودی است که شخص سیگاری از خود بیرون می‌دهد (جریان اصلی دود) و دودی که مستقیماً از سوختن توتون حاصل می‌شود (دود جریان جانبی) دود دست‌دوم حاوی هزاران ماده‌ی‌شیمیایی توکسیک (سمی) است. ازجمله:
ـ آمونیا، که در فرآورده‌های پاک‌کننده استفاده می‌شود.
ـ بوتــــان، مـــورد استفاده در گاز فندک
ـ منوکسیدکربن که در ساخت فولاد مصرف می‌شود
ـ سیانید که در سلاح‌ شیمیایی مورد استفاده است
ـ فرم‌الدئید، ماده‌ی‌شیمیایی صنعتی
ـ ســرب، فـلـز سمی
ـ پولونیوم، یک ماده‌ی رادیواکتیو
ذرات خطرناک موجود در دود دست‌دوم، چند‌ساعت یا بیشتر در هوا باقی می‌مانند. اما این تنها دود نیست که مایه‌ی نگرانی می‌شود. بقایای دود که وارد مو و لباس و نیز بالش، فرش و سایر اشیا می‌شود و گاهی به دود دست‌سوم شناخته می‌شود نیز به‌ویژه برای کودکان خطرناکند.
دود دست‌دوم سبب بروز مشکلات وخیم برای سلامتی می‌شود یا در بروز این مشکلات سهیم است. ازجمله:
بیماری ریه. تماس با دود دست دوم سبب وخامت بیماری‌های تنفسی به ویژه در افرادی می‌شود که دچار آسم یا بیماری انسدادی مزمن ریه هستند.
بیماری قلب. دود دست‌دوم به عروق‌خونی صدمه می‌زند و در گردش‌خون اختلال ایجاد می‌کند و بر احتمال بروز بیماری قلب و حمله‌ی قلبی می‌افزاید. نتایج انجام یک بررسی تازه در مایوکلینیک حاکی از آن است که دود دست‌دوم سبب افزایش احتمال مرگ ناگهانی قلب می‌شود.
سرطان. دود دست دوم عامل خطرساز شناخته شده سرطان ریه است. افزون بر این، دود دست دوم حاوی بنزن است که احتمال بروز سرطان خون را می‌افزاید.
دود دست دوم برای کودکان، خطرات دیگری نیز به بار می‌آورد زیرا این گروه سنی به ویژه نسبت به آثار دود دست دوم حساس‌تر می‌باشند. مشکلات این گروه عبارتند از:
کم‌وزنی زمان ولادت. تماس با دود دست دوم در دوران بارداری احتمال کم‌وزن‌شدن نوزاد را می‌افزاید.
سندرم مرگ ناگهانی شیرخوار (SIDS). دود دست‌دوم خطر بروز SIDS را افزایش می‌دهد.
آسم. دود دست دوم بر احتمال بروز و وخامت آسم دوران کودکی می‌افزاید
عفونت‌ها. کودکانی که در کنار افراد سیگاری زندگی می‌کنند به احتمال زیادتر دچار برنشیت، ذات‌الریه و عفونت‌های گوش میانی می‌شوند.
دود دست‌دوم سبب سرفه‌ی مزمن، بلغم و خس‌خس سینه و نیز آغالش چشم و بینی می‌شود.
چگونگی پرهیز از دود دست دوم:
با برنامه‌ریزی، می‌توان از تماس با دود دست‌دوم کاست یا این تماس را از‌بین برد. باید به‌خاطر داشت، این حق همه است که در هوای پاک نفس بکشند. با انجام اقدامات زیر می‌توان کار را شروع کرد.
• سیگارکشیدن درخانه ممنوع. اگر اعضای خانواده یا میهمانان بخواهند سیگار بکشند، باید از آنها خواست این کار را بیرون از خانه انجام دهند. سیستم‌های ایرکاندیشن و تهویه قادر به تصفیه‌ی مؤثر هوا از دود دست‌دوم نیستند.
• سیگارکشیدن در خودرو ممنوع. در‌صورتی‌که کسی بخواهد سیگار بکشد، باید مدتی خودرو را متوقف نمود و این‌کار را بیرون از خودرو انجام داد.
• تأکید بر عدم‌استفاده از سیگار در محل‌کار. در بسیاری از کشورها، سیگارکشیدن در محل کار ممنوع شده‌است.
• استفاده از تسهیلات مراقبتی بدون دود. این مورد درباره‌ی مهدکودک‌ها و سرای‌سالمندان صدق می‌کند.
• سیاست بدون دود در همه‌جا. از رستوران‌هایی استفاده شود که سیاست بدون دود را اجرا می‌کنند. در اتاق‌های بدون دود هتل جا گرفته شود. از سیاست بدون دود تعریف کرده و باید برای مدیرانی که این روش را پیش گرفته‌اند ارزش قائل شد.
اگر مصاحبی یا عزیزی که دوستش دارید سیگار می‌کشد با حمایت و تشویق سعی کنید سیگار را ترک کند. به این طریق تمام افراد خانواده از‌این کار سود خواهند برد.

 

 

 

تعداد بازدید : 1551

ثبت نظر

ارسال