تجمع مواد غذایی مصرف شده و یا مواد معدنی موجود در بزاق دهان روی دندانها موجب ایجاد لایهای روی دندانها میشود که اصطلاحاً به آن پلاک دندان گفته میشود.
10دقیقه بعداز مسواکزدن، پلاک روی دندان تجمع پیدا میکند، زیرا مواد معدنی موجود در بزاق نیز موجب تشکیل پلاک دندان میشوند.
اگر قبل از خواب مسواک بزنیم و در فاصلهی بین مسواکزدن و خواب، چیزی نخوریم، صبح روز بعد اگر با زبان سطح دندانها را لمس کنیم زبری، همان پلاک دندان است.
پلاک دندان بهراحتی با مسواکزدن پاک میشود. بههمینعلت دندانپزشکان توصیه میکنند که دفعات مسواکزدن افزایش یابد تا پلاکهای ایجاد شده بهسرعت حذف شوند.
درصورت عدم حذف پلاک دندان در درازمدت، ساختار پلاک تغییرکرده و سفتوسخت میشود که دراینصورت به آن جرمدندان گفته میشود.
تشکیل جرم به مرور زمان موجب التهاب لثه خواهد شد که بیماری لثه و التهاب آن در زمانیکه جرم تشکیل نشده و هنوز بهصورت پلاک دندانی باقیمانده است را ژنـژیـویت میگویند که هـمان التهاب لثه است.
تشکیل کامل جرم موجب تخریب لثه و بافتهای نگهدارندهی دندان (استخوان فک) میشود و بهمرور زمان لثهی سالم را به یک لثهی بیمار، پُرخون و ملتهب تبدیل میکند که همین مسأله موجب افزایش عمق شیار لثه خواهد شد.
برای رفع حساسیت بهوجود آمده بعداز جرمگیری، باید از خمیردندانهای مخصوص رفع حساسیت و دهان شویههای خاص با تجویز دندانپزشک استفاده کرد.
همین مسأله موجب تخریب استخوانی در محل تجمع جرم میشود که در نهایت موجب لقشدن دندانها خواهد شد که به این بیماری «پریودونتیت» گفته میشود. شایعترین اتفاق در این بیماری تخریب استخوان و از بین رفتن دندانها خواهد بود.
از بین رفتن بیشازحد استخوان و عدم امکان جانشینی دندانها توسط ایمپلنت، یکیاز بدترین اتفاقهای ممکن دراثر این بیماری است.
توجیه عامهی مردم مبنیبر مضربودن جرمگیری این است که بعد از جرمگیری، دندانها پوسیده شده، لثه ازبین رفته و یا دندانها بهشدت حساس و لق میشوند و بههمینعلت از انجام جرمگیری خودداری میکنند که همین مسأله باعث میشود تا دندانهای خود را خیلی زود از دست بدهند.
پوسیدگی که افراد بعداز جرمگیری آن را مشاهده میکنند، در واقع قبل از جرمگیری نیز وجود داشته، اما بهعلت اینکه در زیر جرم مخفی بوده افراد نمیتوانستند آنرا مشاهدهکنند و مشاهدهی این پوسیدگی بعداز جرمگیری موجب خواهدشد تا افراد به غلط تصورکنند این پوسیدگیها دراثر جرمگیری بهوجود آمدهاست.
داشتن دندانهای پوسیده بهتراز داشتن لثههای پر جرم است. پوسیدگی یک دندان درنهایت موجب خواهدشد تا فرد دندان پوسیده را بکشد، اما عدم جرمگیری در درازمدت علاوهبر تحلیل شدید استخوان لثه، موجب بیدندانشدن افراد شده و سبب میشود بهعلت تحلیل استخوان و لثه حتی دنـــدانهای سالـــم افــراد نیز کشیده شود.
التهاب لثه عامل ایجاد بوی بد دهان و بسیاری مشکلات دیگر است که با انجام جرمگیری ازبین خواهد رفت.
برای رفع حساسیت بهوجود آمده بعداز جرمگیری، باید از خمیردندانهای مخصوص رفع حساسیت و دهانشویههای خاص با تجویز دندانپزشک استفاده کرد.
ثبت نظر