شماره ۱۰۲۷

اسپری بینی و مصرف بیش‌از‌حد هروئین

دکتر محمدرضا دیباج - طب اورژانس

آرنه اسکالبرگ Arne Sculberg متخصص بیهوشی، نامزد دوره‌ی دکترا در دانشگاه علوم و فناوری نروژ (NTNU) و برنده‌ی جایزه‌ی مسابقه‌ی پژوهشگر نمونه‌ی نروژ در سال 2014، می‌گوید: « اُور‌دوزهای موادمخدر در اسلو،سالیانه باعث برقرار شدن هزاران تماس تلفنی به اورژانس می‌گردد.

بر این‌اساس، اسکالبرگ به‌همراه پرفسور اولا داله Ola Dale و آیدا تیلِسکار Ida Tylleskar از برنامه‌ی پژوهش دانشجویان پزشکی (MSRP) در NTNU، دست به ساختن اسپری بینی برای درمان اُور‌دوزهای مواد‌مخدر زده است.

سال آینده، این اسپری بینی در شهرهای اسلو و ترونهِیم، روی 260 مورد اُور‌دوز مواد‌مخدر آزمایش خواهد شد.

معتادان مواد‌مخدر نیاز به معالجات جدید دارند:

اسکالبرگ از دپارتمان گردش خون و تصویربرداری پزشکی در دانشگاه علوم و فناوری نروژ Department of Circulation and Medical Imaging NTNU’s، می‌گوید: همه ساله در نروژ تعداد افرادی که جان خود را به‌خاطر اُوردوزهای موادمخدر از‌دست می‌دهند، از تلفات سوانح رانندگی بیشتر است.

معتادان به موادمخدر نیاز به معالجات جدیدی دارند که همانند سایر گروه‌های بیمار، روی آن تحقیق و کنترل انجام گیرد.

پژوهشگران امیدوارند این اسپری بینی بتواند در میان معتادان مواد مخدر، مأموران پلیس، نیروهای امنیتی و پیراپزشکان توزیع گردد تا به‌این‌وسیله بتوان افراد بیشتری را نجات داد.

ایست‌های تنفسی:

اسکالبرگ می‌گوید:«بسیاری مرگ‌های ناشی‌از اُور‌دوز، بعداز اینکه فرد مصرف مواد‌مخدر را مدتی متوقف‌کرده است، مثلاً زمانی که در زندان  به‌ سر می‌برد، رخ‌می‌دهد».
زمانی‌که مقدار زیادی هروئین وارد بدن می‌شود، مرکز تنفسی در مغز ضعیف می‌شود. تنفس کُند یا کاملاً متوقف گشته و درصورتی‌که کمک تنفسی یا معالجه‌ای انجام نگیرد، مرگ سریعاً اتفاق می‌افتد.

درحال‌حاضر، پیراپزشکان اُور‌دوزها را با تزریق معالجه می‌کنند، چه به‌عنوان تزریق عضلانی و چه تزریق مستقیم وریدی.

اسکالبرگ می‌گوید:«همه‌توانایی توانایی احیای دهانی، معتادان دچار‌شده به این عارضه را ندارند. مأموران زندان،کارکنان‌ پناهگاه‌های بی‌خانمان‌ها، لزوماً به اندازه‌ی کافی مهارت در تزریق صحیح و یا احیای دهان‌به‌دهان ندارند. با این اسپری بینی، هر‌کس به‌راحتی می‌تواند نجات‌بخش باشد و کمک موثری انجام دهد».

اسکالبرگ، علاوه‌بر تحقیق دوره‌ی دکترایش، در خدمات آمبولانس اُسلو نیز فعالیت می‌کند.

خطر بالای ابتلا به آلودگی خونی:

اسکالبرگ توضیح می‌دهد: «افرادی که نیازمند این نوع کمک هستند، اغلب در کوچه‌‌پس‌کوچه‌ها، پشت کانتینرها، یا زیر‌ پل‌ها پیدا می‌شوند. از آنجا که این مکان‌ها اغلب تاریک و شرایط کار در‌آن مشکل است، تزریق نکردن در این شرایط، کمک بیشتری می‌کند. وقتی معتادی بعد‌از اُور‌دوز بیدار می‌شود، شاید افسرده یا وحشت‌زده و مهاجم باشد. اگر جنجال و سروصدا باشد، پیراپزشک‌ها ممکن‌است با سوزنی که برای بیمار استفاده شده، زخمی شوند».

داله می‌گوید: «برای افرادی‌که با معتادان مواد‌مخدر کار می‌کنند، خطر بالای ابتلا به آلودگی خونی وجود دارد. با اسپری بینی، خون کمتری ریخته می‌شود که درنتیجه خطر آلودگی را به حداقل می‌رساند».

آزمایش روی ۱۷ دانشجوی رشته‌ی پزشکی:

داروی نالوکسون naloxone سال‌ها جهت درمان اُور‌دوز هروئین استفاده شده‌است، ولی عموماً به‌صورت تزریقی است. این همان دارویی است که از آن برای ساختن اسپری بینی استفاده می‌شود.

یافتن مقدار صحیح دارو مشکل بوده است. تیم‌ پژوهش، اسپری را روی 17دانشجوی پزشکی آزمایش و با نتایج تزریق وریدی دارو مقایسه کرده است.
هدف از آزمایش این بوده که مشخص شود با استفاده از این شیوه‌های متفاوت، چه میزان دارو جذب خون می‌شده‌است. دارودرمانی فقط درصورتی‌ عمل می‌کند که حقیقتاً هروئین یا مواد مخدر مشابه در بدن باشد، بنابراین تنها چیزی که این موارد در آزمایش نشان داد، ناراحتی خفیف بینی بود. نتایج این آزمایش‌ها کاملاً امیدوارکننده بودند.

تزریق و اسپری باهم:

زمانی‌که اسپری بینی روی معتادان موادمخدر آزمایش می‌شود، پیراپزشکان بسته‌ای شامل اسپری و تزریق خواهند داشت که هردوی آنها برای معالجه‌ی اُور‌دوز استفاده خواهند شد. تنها یکی‌از این شیوه‌ها حقیقتاً شامل داروست. از آنجا که مشخص‌کردن ملاک‌های دقیق برای روشی که موثرتر باشد، مشکل است، تحقیق و بررسی هنوز کامل نیست.

وقتی پیراپزشکان به یک صحنه‌ی اُور‌دوز وارد می‌شوند، اولین‌کار کمک به نفس‌‌کشیدن شخص است. سپس تزریق و اسپری بینی استفاده خواهد شد و تایمر از این زمان شروع به‌کار می‌کند. پیراپزشکان وقت می‌گیرند تا بفهمند چقدر طول می‌کشد تا بیمار اولین نفسش را بکشد، چه‌موقع می‌تواند خودش به‌صورتی یکنواخت تنفس کند، چشمانش را چه‌وقت باز می‌کند و بالاخره چه وقت شروع به حرکت می‌کند.

استحقاق کمک مناسب:

اسکالبرگ می‌گوید: «معتادان مواد مخدر، اغلب افراد جوانی هستند که هر‌کدامشان بالقوه می‌توانند تا زمانی که قلبشان دیگر از حرکت باز نایستاده، زندگی خوب و طولانی داشته باشند. آنها همانقدر حق برخورداری از توجه نسبت به بیماریشان را دارند که هر‌کس دیگری دارد. بسیاری از سیاستمداران فکر و ذکرشان این است که تمام معتادان درمان شوند. در‌این میان، افراد بسیار زیادی براثر اُور‌دوز جان خود را از دست می‌دهند. امید است با این اسپری بینی، معتادان بیشتری بتوانند زنده بمانند و خود را از موادمخدر پاک سازند».

این پژوهش‌ توسط بنیاد لاردال Laerdal Foundation برای طب بخش فوریت‌های‌پزشکی (اورژانس) بیـــمارستـــان سنــت اُلواس (Acute Medicine, NTNU, St. Olavs Hospital(NTNU و اداره‌ی مرکزی منطقه‌ای بهداشت نروژ، سرمایه‌گذاری شده‌است. تیم پژوهش، اکنون همکاری با انجمن پیراپزشکی نروژ را آغاز کرده است.همچنین آژانس داروئی نروژ نیز دراین مطالعه جهت روشن نمودن نقاط مبهم قانونی آن شرکت داشته و تیم تحقیق هم‌اکنون همکاری وسیعی را با انجمن داروئی نروژ آغاز نموده‌است.

 

 

تعداد بازدید : 982

ثبت نظر

ارسال