Broad Institute of MIT and Harvard
تقسیم سلولی کامل نیست.با افزایش سن انسان، اغلب جهش¬هایی در سلول¬های طبیعی ایجاد می¬شوند.اغلب این سلول¬های جهش¬یافته¬ و حاصل آنها، که پیکرهای همسان (Somatic Clone) نامیده می¬شوند
تقسیم سلولی کامل نیست.با افزایش سن انسان، اغلب جهش هایی در سلولهای طبیعی ایجاد میشوند.اغلب این سلولهای جهش یافته و حاصل آنها، که پیکرهای همسان (Somatic Clone) نامیده میشوند وهیچ گونه تاثیری بر سلامتی انسان ندارند، اما بخش کوچکی از آنها میتوانند محرک رشد سرطان گشته و یا در ایجاد شرایطی نظیر بیماریهای قلبی عروقی نقش داشته باشند.
با این توضیحات ، محققان بیمارستان عمومی ماساچوست (MGH) با ایجاد رویکرد جدیدی و با استفاده از تحلیل داده های حاصل از توالی یابی RNA بافتهای نرمال، جهش ها را در میان انواع متفاوت سلولهای نرمال شناسایی می نماید.
پژوهش فوق نخستین مطالعهای است که این چشمانداز از جهش های ژنی را در سلولهای نرمالِ شمار زیادی از بافتهای انسانی مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد.سایر گروه های تحقیقاتی پیش تر با استفاده از توالی یابی DNA چنین جهش هایی را در انواع بافتهای منفرد مورد آزمایش قرار دادند.
محققان در عوض توالی یابی DNA، مطالعۀ خود را با داده های توالی یابی RNA حاصل از برنامۀ بیان ژنوتیپ بافتی (GTEx: Genotype-Tissue Expression) آغاز نمودند، GTEx برنامه ای بلند مدت است که تحت حمایت موسسه های ملی بهداشت و سلامت است و مقادیر انبوهی از داده ها را از شمار زیادی از بافتهای نرمال جمع آوری کرده است، این بافتها توسط اشخاصی اهدا شده اند که به دلایلی غیر از بیماری سرطان جان خود را از دست داده اند.
Gad Getz، رئیس گروه آنالیز محاسباتی ژنوم سرطان در موسسۀ Broad، پروفسور آسیب شناسی و مدیر اجرایی بیوانفورماتیک مرکز سرطان MGH و گروه پاتولوژی، و نویسندۀ ارشد این مقاله، چنین اظهار کرد: شناسایی جهش ها از توالی RNA آسان نیست، چرا که اختلالات زیادی در داده های RNA وجود دارد، و همه ی ابزارهای ما برای شناسایی جهش ها در توالی DNA ایجاد و تنظیم شده اند.
وی افزود: پژوهشگران در ابزارهای آنالیز DNAی ما یک ابزار مبتنی بر کانال ارتباطی(Pipeline) را ایجاد نمودند که در همان زمانی که توالی های RNA را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهند، و به آن RNA-Mutect گفته میشود، به روند آنالیز مراحلی را اضافه میکند که این مراحل میزان مثبت های کاذب را تا سطوح بسیار کمی کاهش میدهد.
از طریق تحلیل توالی های RNA حاصل از 29 نوع بافت سالم بدست آمده از 488 نفر در پایگاه دادهای GTEx ما دریافتیم که 95 درصد از افراد حداقل دارای یک بافت حامل جهش بودند. این یافته بدان معناست که هر شخصی دارای این سلولهای جهش یافته است.این گروه الگوهای متعددی را در جهش های شناسایی شده کشف کردند که مطابق با مطالعات پیشین بودند. برای نمونه، این محققان دریافتند که ریه، مری، پوستی که در معرض نور آفتاب قرار گرفته است ( تمام بافتهایی که بیشتر در معرض محیط قرار گرفتهاند) نسبت به سایر بافتها جهش های بیشتری داشتند (همچنین بار موتاسیونی بیشتری نیز داشتند).
نرخ بالاتر جهش نه تنها در بین سلولهای حاصل از افراد مسن پدیدار شد بلکه در بین انواع سلولهایی که سریعتر تکثیر میشوند نیز دیده شد.
به علاوه، داده های RNA ثابت کردند که بافتهای نرمال حامل سلولهایی هستند که این سلولها دربردارنده ی جهش هایی در ژنهای سرطانی شناخته شده هستند.
ما انتظار داریم این همسان ها هرگز سرطانی نخواهند شد، آنها رشد خواهند کرد اما احتمالا در نقطهای متوقف خواهند شد.
در این میان پرسشهایی به واسطۀ انجام این پژوهش ایجاد می گردد:
آیا چنین جهش هایی میتوانند تلاش هایی را که برای تشخیص زودهنگام سرطان انجام میشوند، تحت تاثیر قرار دهند؟
به عنوان نمونه یک روش تشخیصی امیدبخش به نام ‘بیوپسیهای خونی’ در خون به دنبال قطعات DNAی حاصل از سلولهای توموری است.
دانشمندان اظهار کردند که اگر مشخص شود سلولهای نرمال نیز DNAهایی با جهشهای مرتبط با سرطان را به درون خون آزاد میکنند، چنین تلاش های تشخیصی پیچیدهتر خواهند شد.
این گروه تحقیقاتی تا به امروز بر روی همسانهای(Clone) ماکروسکوپی کار کردهاند، که به میزان کافی برای ایجاد مقادیر قابل خوانش RNA بزرگ هستند.
بطور کلی در این زمینۀ تحقیقاتی بررسی جهش ها در همسان های کوچکتر و حتی در سلولهای منفرد، بسیار قابل توجه خواهد بود. چالش عمدۀ دیگر شناسایی وقایع اولیه در پیشرفت بیماری های متنوع است. بدین منظور، موسسه ی ملی سرطان اخیرا مطالعۀ جدیدی را در مقیاس بزرگ تر آغاز نموده که ضایعات پیش سرطانی را مورد مطالعه قرار میدهد و PreCancer Atlas نام دارد.
ثابت شده است که بیان پیکرهای همسان در سایر بیماری ها با افزایش سن افزایش مییابد. به عنوان مثال بین این همسانها در خون و بیماری قلبی پیوستگی وجود دارد. لازم است تمام انواع بیماری هایی که با افزایش سن از شیوع بیشتری برخوردار هستند را مورد مطالعه قرار دهیم و این مسئله را مورد آزمایش قرار دهیم که چه مولفه هایی از پیکرهای همسان یا سایر فاکتورهای زیستی یا محیطی اشتقاق مییابند. این یک مسیر تحقیقاتی هیجان انگیز است- و سرآغاز درک چگونگی پیر شدن بدن است.
ثبت نظر